Miniburgery. W sam raz na raz

Miniburgery to efektowna i pyszna przekąska na domową imprezę. Wypróbujcie koniecznie! Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

MiniburgeryMiniburgery
Paulina Michalak

Minibułki maślane:

  • 2 jajka,
  • 95 g ciepłego mleka,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 15 g masła,
  • 35 g płynnego miodu,
  • 280 g mąki pszennej.

Burgery:

  • garść posiekanej kolendry,
  • 350-400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki sosu barbecue,
  • 3/4 łyżeczki musztardy,
  • Dodatkowo 12 plasterków żółtego sera.

Przepis

  • Jedno jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka (białko zachować do posmarowania bułek). Wszystkie składniki plus wcześniej oddzielone żółtko umieścić w misce i zagnieść ciasto.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części i uformować małe bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec około 15 min. w 190 st. C.
  • Wszystkie składniki burgerów dokładnie wymieszać i uformować 12 mini burgerów.
  • Smażyć na patelni z obu stron pod koniec smażenia na każdym burgerze położyć plasterek sera i poczekać do roztopienia.
  • Następnie ułożyć na bułeczce posmarowanej majonezem w towarzystwie sałaty, pomidora, czerwonej cebuli, plastra kiszonego ogórka. Przekłuć wykałaczką, aby się trzymało.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀