Smażone pierogi z grzybami. Przepis z Wileńszczyzny
Pierogi to klasyk nie tylko na świąteczny stół. Zamiast gotować pierogi, można je usmażyć. Taki przepis zdradziła nam pani Ela, wolontariuszka Fundacji Porozumienie Bez Barier, w trakcie międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Pierożki przywędrowały razem z moj… Rozwiń
Transkrypcja:
Pierożki przywędrowały razem z moją mamą z wileńszczyzny
Więcej
Ten przepis ma już
10 lat
Na pewno
Zasada jest podstawowe
Nie może być żadnych
Podrobiony
Grzyb
To muszą być albo prawda
D***** albo pod
Grzybki gotujemy je
Do tego dodajemy
Pogoda ugotowany
Pierożki dodajemy ze szklaną cebulkę
Do czego Sól
I pieprz przepuszczamy wszy
Wszystko przez maszynkę i tak mamy gotowy farsz
Ciasto do pierogów robimy ja robię zwykle
Mąka gorąca woda
Sól
Odrobina oliwy
Lepimy te pierogi
I
Co najważniej
My
Nie gotujemy
Tylko bezpośrednio wrzucamy na
Grzany olej na patelni smażymy
Najpyszniejsze są takie jeszcze chrupiące ciepłe ale Proszę sobie wyobrazić że
Mają niepowtarzalny smak nad ranem
O ile oczywiście
Nie zostaną
U nas nigdy nie zostawały