Trwa ładowanie...

Reuben sandwich. Najpopularniejsza kanapka świata

Dwie kromki żytniego chleba, między którymi ukrywa się plaster ementalera, wołowina, kiszona kapusta oraz solidna porcja sosu rosyjskiego – to przepis na jedną z najsłynniejszych kanapek świata. Reuben sandwich najlepiej smakuje ponoć w Nowym Jorku, ale możemy spróbować przygotować go we własnej kuchni…

Reuben sandwich. Najpopularniejsza kanapka świataŹródło: 123RF
d1u2dr4
d1u2dr4

"Kiedy Harry poznał Sally" to klasyka komedii romantycznej. Wielu widzów pamięta zwłaszcza scenę w restauracji, gdy główna bohaterka bardzo ekspresyjnie udowadnia Harry’emu, że potrafi symulować orgazm. Oboje jedzą w tym czasie smakowicie wyglądające kanapki i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż siedzą w legendarnej nowojorskiej restauracji Katz’s Delicatessen, w powszechnej opinii serwującej najpyszniejsze Reuben sandwich. To bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli miasta zwanego "Wielkim Jabłkiem", dostępny w różnych wariantach zarówno w luksusowych lokalach, jak i ulicznych budkach.

Jak w przypadku wielu kultowych przysmaków, także historia Reuben sandwich nie jest do końca wyjaśniona. Według najpopularniejszej wersji kanapka była pomysłem litewskiego emigranta, Rubena (Reubena) Kulakofsky’ego, właściciela niewielkiego sklepiku w Omaha. Przepis nie narodził się w Nowym Jorku, lecz Chicago, gdzie w 1920 r. Kulakofsky przyjechał pograć w pokera. Zatrzymał się w Hotelu Blackstone, którego właścicielowi zaprezentował swoje "dzieło". Ten zachwycił się smakiem kanapki, wprowadził ją do menu swojej restauracji, a niedługo później Reuben sandwich wygrał prestiżowy konkurs gastronomiczny i rozpoczął wielką karierę.

Jednak nie brakuje też zwolenników teorii, że pierwszym twórcą specjału był Arnold Ruben, właściciel słynnych nowojorskich delikatesów, który po prostu szukał sposobu pobudzenie apetytu syna-niejadka i wymyśloną w akcie desperacji kanapką wszedł do historii…

Ryba zamiast wołowiny?

Najbardziej klasyczna wersja Reuben sandwich to dwie kromki ciemnego, najlepiej żytniego chleba, skrywające pastrami, czyli długo marynowaną i wędzoną wołowinę, plaster żółtego sera (najlepiej typu ementaler), delikatnie poszatkowaną i odsączoną kapustę kiszoną oraz sos rosyjski (będący mieszanką majonezu, keczupu i tartego chrzanu, doprawioną sosem Worchestershire, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką)
.

123RF
Źródło: 123RF

Istnieje jednak wiele wariacji na temat słynnej kanapki. Zamiast pastrami Amerykanie chętnie wykorzystują konserwowaną wołowinę z puszki (można ją kupić także w niektórych polskich delikatesach), zaś kapustę kiszoną zastępuje surówka coleslaw, przygotowywana z poszatkowanej białej kapusty, cebuli, marchewki i majonezu, wzbogacona majonezem, octem winnym, sokiem z cytryny i miodem. Zamiennikiem sosu rosyjskiego bywa natomiast sos barbecue, który jednak dość znacząco zmienia smak kanapki.

d1u2dr4

Jeszcze dalszą od oryginału wersją jest Reuben sandwich z… usmażoną rybą zamiast mięsa, bardzo popularny zwłaszcza w restauracjach na Florydzie. Kontrowersyjnym, choć bez wątpienia smakowitym dodatkiem do słynnej kanapki może być również porcja smażonego jajka.

Zrób sobie pastrami

Zdaniem znawców, najlepiej smakuje kanapka z pastrami. Tak przyrządzoną wołowinę możemy już kupić w Polsce, jednak odstraszająca bywa cena. Dlatego możemy spróbować przygotować ją w domowych warunkach.

Najważniejszy jest odpowiedni surowiec, czyli dobrej jakości mostek wołowy, który, po oczyszczeniu z nadmiaru tłuszczu, umieszczamy w zalewie z wody, soli peklowej oraz przypraw (pieprzu, czosnku, anyżu, tymianku, kolendry, gorczycy, cynamonu i ziela angielskiego) i pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum tydzień. Po tym czasie mięso opłukujemy, nacieramy pieprzem, czerwoną papryką i suszoną kolendrą, po czym znów wkładamy do lodówki na kilka dni.

By pastrami nabrało charakterystycznego smaku, należy je dość długo wędzić w niskiej temperaturze. Jeśli jednak nie posiadamy profesjonalnej wędzarni, można dokonać obróbki mięsa na grillu ceramicznym lub w piekarniku, ale ucierpi na tym smak produktu.

d1u2dr4

Przed przyrządzeniem Reuben sandwich pastrami powinno spędzić 2-3 godziny w kąpieli parowej, dzięki czemu nabierze właściwej konsystencji. Po ostygnięciu kroimy je w cienkie plastry. Kromki żytniego chleba smarujemy od wewnątrz sosem rosyjskim, a od zewnątrz masłem (jeśli kanapkę chcemy na koniec lekko zgrillować, a taka smakuje najlepiej). Między nimi umieszczamy ser, pastrami oraz drobno poszatkowaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Podpiekamy i serwujemy na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj