Reuben sandwich. Najpopularniejsza kanapka świata

Dwie kromki żytniego chleba, między którymi ukrywa się plaster ementalera, wołowina, kiszona kapusta oraz solidna porcja sosu rosyjskiego – to przepis na jedną z najsłynniejszych kanapek świata. Reuben sandwich najlepiej smakuje ponoć w Nowym Jorku, ale możemy spróbować przygotować go we własnej kuchni…

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

"Kiedy Harry poznał Sally" to klasyka komedii romantycznej. Wielu widzów pamięta zwłaszcza scenę w restauracji, gdy główna bohaterka bardzo ekspresyjnie udowadnia Harry’emu, że potrafi symulować orgazm. Oboje jedzą w tym czasie smakowicie wyglądające kanapki i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż siedzą w legendarnej nowojorskiej restauracji Katz’s Delicatessen, w powszechnej opinii serwującej najpyszniejsze Reuben sandwich. To bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli miasta zwanego "Wielkim Jabłkiem", dostępny w różnych wariantach zarówno w luksusowych lokalach, jak i ulicznych budkach.

Jak w przypadku wielu kultowych przysmaków, także historia Reuben sandwich nie jest do końca wyjaśniona. Według najpopularniejszej wersji kanapka była pomysłem litewskiego emigranta, Rubena (Reubena) Kulakofsky’ego, właściciela niewielkiego sklepiku w Omaha. Przepis nie narodził się w Nowym Jorku, lecz Chicago, gdzie w 1920 r. Kulakofsky przyjechał pograć w pokera. Zatrzymał się w Hotelu Blackstone, którego właścicielowi zaprezentował swoje "dzieło". Ten zachwycił się smakiem kanapki, wprowadził ją do menu swojej restauracji, a niedługo później Reuben sandwich wygrał prestiżowy konkurs gastronomiczny i rozpoczął wielką karierę.

Jednak nie brakuje też zwolenników teorii, że pierwszym twórcą specjału był Arnold Ruben, właściciel słynnych nowojorskich delikatesów, który po prostu szukał sposobu pobudzenie apetytu syna-niejadka i wymyśloną w akcie desperacji kanapką wszedł do historii…

Ryba zamiast wołowiny?

Najbardziej klasyczna wersja Reuben sandwich to dwie kromki ciemnego, najlepiej żytniego chleba, skrywające pastrami, czyli długo marynowaną i wędzoną wołowinę, plaster żółtego sera (najlepiej typu ementaler), delikatnie poszatkowaną i odsączoną kapustę kiszoną oraz sos rosyjski (będący mieszanką majonezu, keczupu i tartego chrzanu, doprawioną sosem Worchestershire, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką)
.

Obraz
© 123RF

Istnieje jednak wiele wariacji na temat słynnej kanapki. Zamiast pastrami Amerykanie chętnie wykorzystują konserwowaną wołowinę z puszki (można ją kupić także w niektórych polskich delikatesach), zaś kapustę kiszoną zastępuje surówka coleslaw, przygotowywana z poszatkowanej białej kapusty, cebuli, marchewki i majonezu, wzbogacona majonezem, octem winnym, sokiem z cytryny i miodem. Zamiennikiem sosu rosyjskiego bywa natomiast sos barbecue, który jednak dość znacząco zmienia smak kanapki.

Jeszcze dalszą od oryginału wersją jest Reuben sandwich z… usmażoną rybą zamiast mięsa, bardzo popularny zwłaszcza w restauracjach na Florydzie. Kontrowersyjnym, choć bez wątpienia smakowitym dodatkiem do słynnej kanapki może być również porcja smażonego jajka.

Zrób sobie pastrami

Zdaniem znawców, najlepiej smakuje kanapka z pastrami. Tak przyrządzoną wołowinę możemy już kupić w Polsce, jednak odstraszająca bywa cena. Dlatego możemy spróbować przygotować ją w domowych warunkach.

Najważniejszy jest odpowiedni surowiec, czyli dobrej jakości mostek wołowy, który, po oczyszczeniu z nadmiaru tłuszczu, umieszczamy w zalewie z wody, soli peklowej oraz przypraw (pieprzu, czosnku, anyżu, tymianku, kolendry, gorczycy, cynamonu i ziela angielskiego) i pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum tydzień. Po tym czasie mięso opłukujemy, nacieramy pieprzem, czerwoną papryką i suszoną kolendrą, po czym znów wkładamy do lodówki na kilka dni.

By pastrami nabrało charakterystycznego smaku, należy je dość długo wędzić w niskiej temperaturze. Jeśli jednak nie posiadamy profesjonalnej wędzarni, można dokonać obróbki mięsa na grillu ceramicznym lub w piekarniku, ale ucierpi na tym smak produktu.

Przed przyrządzeniem Reuben sandwich pastrami powinno spędzić 2-3 godziny w kąpieli parowej, dzięki czemu nabierze właściwej konsystencji. Po ostygnięciu kroimy je w cienkie plastry. Kromki żytniego chleba smarujemy od wewnątrz sosem rosyjskim, a od zewnątrz masłem (jeśli kanapkę chcemy na koniec lekko zgrillować, a taka smakuje najlepiej). Między nimi umieszczamy ser, pastrami oraz drobno poszatkowaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Podpiekamy i serwujemy na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯