Nalewka

Nalewki często są wykonywane w domu, a receptury na te napoje alkoholowe przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Nalewki mogą być słodkie i wytrawne, proste i skomplikowane, mocne i bardzo lekkie.Nalewki to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów lub korzeni. Niektóre przepisy mówią także o mieszankach składników. Ze względu na to, że nalewki najczęściej są wykonywane w domowym zaciszu, receptury na poszczególne trunki mogą znacznie różnić się od siebie. Co więcej, bardzo często przepisy na konkretne nalewki są przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią część rodzinnej tradycji.

Nalewki charakteryzują się 40-45 procentową zawartością alkoholu. Wytwarza się je w procesie maceracji, który polega na zalaniu owoców (lub innych składników) alkoholem. W taki sposób smak i aromat wsadu zostanie wydobyty i utrwalony. Nalewki bardzo często dosładza się miodem lub syropem cukrowym.

Warto wspomnieć o tym, że w sklepach alkoholowych lub marketach możemy znaleźć butelki, na których będzie widniała nazwa “nalewka”. Nie zawsze będzie to jednak oryginalny trunek, który został wykonany w tradycyjny sposób. Aktualnie wyroby alkoholowe są produkowane w sposób maszynowy, a do ich tworzenia używa się chemicznych esencji. Należy zawsze sprawdzać, czy kupowany przez nas produkt faktycznie jest nalewką.

Nalewki – przechowywanie i podanieNalewki domowej roboty powinno się przechowywać w szklanych i ciemnych butelkach. Najlepiej, by nasze trunki były postawione w miejscu zacienionym i chłodnym. Bądźmy także cierpliwi i poczekajmy z otwarciem tradycyjnej nalewki, ponieważ, podobnie jak w przypadku wina, im nalewka dłużej będzie stała, tym jej smak będzie lepszy. Koneserzy tych trunków mówią o tym, by odczekać nawet 3-4 lata zanim skosztujemy nasz alkoholowy specjał.

Nalewki serwuje się w temperaturze pokojowej. Trunek powinniśmy nalać do małych kieliszków na wysokiej nóżce. Wytrawne nalewki będą świetnie pasowały do mięs (np. dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny), a do deserów podajmy słodkie trunki. Po sytym posiłku możemy zaserwować również nalewkę z mięty, która dobrze zadziała na układ trawienny.

**Właściwości lecznicze nalewek **Chociaż regularne spożywanie alkoholu nie jest dobre dla naszego zdrowia, czasami wypicie małej ilości nalewki będzie miało korzystny wpływ na nasz organizm. Przykładowo nalewka z wiśni pomoże na problemy trawienna, a trunek z pigwy może okazać się naturalnym lekarstwem na przeziębienie. Osoby, które chcą wzmocnić swój układ krwionośny powinny sięgnąć po nalewkę z aronii, natomiast orzechówka pomoże w kłopotach trawiennych.

Owoce dzikiej róży – skarb w kuchni

Owoce dzikiej róży – skarb w kuchni

Wiśnie – jak wykorzystać w kuchni?

Wiśnie – jak wykorzystać w kuchni?

7 pysznych przepisów na poziomki

7 pysznych przepisów na poziomki

Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?

Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Owoce czarnego bzu. Niezastąpione na pierwsze chłody
GALERIA

Owoce czarnego bzu. Niezastąpione na pierwsze chłody

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Przewodnik po domowych nalewkach. O, czym należy pamiętać
GALERIA

Przewodnik po domowych nalewkach. O, czym należy pamiętać

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Jarzębina: czerwone korale w kuchni
GALERIA

Jarzębina: czerwone korale w kuchni

Jeżyna - zapomniany polski owoc
GALERIA

Jeżyna - zapomniany polski owoc