Przepis na wegański majonez. Jest prostszy niż może się wydawać
Święta bywają trudne dla osób, które są na diecie wegańskiej. Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", ma na to jednak genialny sposób. W rozmowie z Pauliną Brzozowską opowiedziała o tym, jak zrobić wegański majonez.
Oj i Jak ja Major Dodawany do wszy… Rozwiń
Transkrypcja:
Oj i
Jak ja
Major
Dodawany do wszystkich sałatek do sałatki jarzynowej uwielbianej przez wszystkich pola
Co z tym
Jak możemy zrobić na przykład wegańskie
Sposobów jest kilka tak naprawdę bo w majonez wychodzi o to że
Taki gęsty
No i żeby było delikatnie ost
Więc smak jakby można uzyskać po
Dodając
Najlepiej Moim zdaniem to najlepsze stare
Taka ostra
A ten element jajeczka to faktycznie jest ta sól Kala namak chociaż na nie jest jakaś taka
To musi być Janek
A jak robimy majonez na warsztat
Faktycznie biorę z domu Tą Sól
Kala namak
Faktycznie to wtedy robimy taki Turbo majonez
Ale to są jakby takie podstawowe składniki
Jakby tą gęstość możemy go uzyskać z różnych z różnymi
Zaczynam takich
Sztampowe Czy możemy majonez zrobić
Z gotowanego kalafiora właśnie z białej fasoli która po przecież po zmiksowaniu już jest taka
I
Czy z ugotowanego
Ale Moim ulubionym przepisem jest przepis na tak zwane sojonez które
Znak Asa
Im polega na tym że zbyt długi wstęp
Mleko sojowe ma podobną budowę
Sojowy ma podobną budowę białka
I w obu przypadkach to białko
Skoagulować dodając czegoś kwaśne
Co zrobimy
Z mleka krowiego ale też można robić sojowe Chodzież
Popraw
I po dodaniu tego do mleka sojowego
Do czegoś kwaśnego niech to będzie ocet jabłkowy bo to jest taki najbardziej neutralny a jest kwa
To to mleko robi się taka typowa serwatka już widać po prostu po pierwszych sekundach jak
Nam się tak rozwarstwia tam
I później 4 płyty po właśnie dodajemy olej
Miksując jednocześnie i już mamy ten gęstość na smak doprawiamy
Musztardą
Tą solą ewentualnie
I pieprz
Jeden z najlepszych
Majonez na 7
Tak na pewno jest za dużo zdrowsze
Czy jest mniej kaloryczna przykład nie istnieje czy nie No wiadomo że nie ma cholesterolu w
Takiego tradycyjne
Ale żeby zrobić taki majonez majonez że mam
Bo tak gęsty żebyś to łyżka będzie
Do tego oleju
Sporo w takich proporcjach że jest mieć szklanka mleka sojowego
Tam dwie łyżki musztardy dwie muszki octówki
Do tego oleju to się
Półtorej
Szklankę
Ale żeś ty wiesz jak on chce
Asystent jakąś lżejszą
To oczywiście tego oleju można dać tak
To tylko 1 do 1
Tak jest
Ten majonez naprawdę niech będzie turystyką brył
To wtedy
Tomku jedna szklanka
2 szklanki oleju najlepiej no
Faktycznie
Dlaczego tak jest olej roślinny
Więc to też
Trochę inaczej wygląda
Jeśli chodzi o to
Kaloryczność
I chyba takie no to też Warto dodać że najlepsze jest taki zwykły uniwersalny olej że nie
Sięgać po jakąś absolutnie oliwę Boliwia
Intensywna smak
Czy jakieś takie oleje tłoczone na zimno
Po prostu a szkoda takie ale jestem też droższe
Co to prostytutka
To też prawie
Tato gotowanie
Prawda to jest tylko taki produkt
Dostępne od ręki
Niekoniecznie trzeba
Ptak Nike
Światło
To miasto drugi koniec
Ozdoby