Sebastian Lubera

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Domowy kebab Adana z mieszanki wołowiny i cielęciny, doprawiony papryką, czosnkiem i świeżymi ziołami. Pieczony w piekarniku, podany na lawaszu z cebulą, pietruszką i sumakiem oraz wybranym sosem – jogurtowym, czosnkowym albo ostrym. Aromatyczne mięso i chrupiące dodatki sprawią, że poczujesz smak prawdziwego tureckiego street foodu we własnej kuchni.

Składniki:

  • 400 g łopatki cielęcej,
  • 400 g karkówki wołowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ świeżej czerwonej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 pomidory,
  • 4 zielone papryczki chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka sumaku.

Dodatki do podania:

  • tortilla/pita/lawasz,
  • sos jogurtowy/czosnkowy/ostry.


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Zmiel łopatkę cielęcą i karkówkę wołową, czosnek i świeżą paprykę.
  3. Dopraw słodką i ostrą papryką oraz solą.
  4. Uformuj mięso na blasze, a następnie podziel ostrożnie nożem lub za pomocą szpatuły, aby nie porysować blachy. Obok rozłóż przekrojone na pół pomidory oraz papryczki chili. Warzywa skrop oliwą.
  5. Piecz na blasze przez około 15 minut.
  6. Podawaj z pieczonymi warzywami i surówką z cebuli, sumaku i pietruszki. Całość najlepiej smakuje w lawaszu.

Kebab Adana w lawaszu to popularne danie kuchni tureckiej, składające się z pikantnego mięsa mielonego podawanego w cienkim chlebie lawasz. Jest to często spotykana forma podania, znana również jako "dürüm" (zawinięty).

Kebab Adana to tradycyjny turecki kebab pochodzący z miasta Adana, charakteryzujący się pikantnym smakiem i tym, że jest przygotowywany z mielonego mięsa, zazwyczaj jagnięciny lub wołowiny (lub mieszanki obu, najlepiej zmielonych samodzielnie w domu), formowanego ręcznie na szerokich szpikulcach i grillowanego. Kluczowe dla jego smaku są przyprawy takie jak kumin, sumak i płatki chili. W naszej wersji, pod opcję domową i pieczoną, całość robi się na blasze z wyposażenia piekarnika.

Lawasz to rodzaj cienkiego, płaskiego chleba, popularnego w kuchniach Bliskiego Wschodu i Kaukazu. Może być przygotowywany z ciasta drożdżowego lub bezdrożdżowego i pieczony na gorącej blasze, patelni lub w piecu. Jest elastyczny, co sprawia, że idealnie nadaje się do zawijania różnych składników. Możesz go zrobić samodzielnie lub kupić półprodukt z krótkim składem.

W wersji "kebab Adana w lawaszu" upieczone mięso kebabowe jest zazwyczaj ściągane ze szpikulca i układane na lawaszu. Następnie dodaje się świeże warzywa, takie jak pokrojona cebula, pomidory, sałata i świeża natka pietruszki, często doprawione sumakiem. Całość jest ciasno zwijana w formę wrapa. Czasami lawasz jest też krótko podgrzewany na grillu razem z mięsem, aby wchłonął jego soki i aromat. W powyższym przepisie również polecam na koniec opiec przygotowany placek z mięsem. Gotowy kebab w lawaszu to sycące i aromatyczne danie, które można łatwo zjeść w biegu.

Więcej wideo
Tarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjałuTarciuchy z przepisu gaździny. Jędrek NieNaŻarty i test podhalańskiego specjału
Przepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladowąPrzepis na ciasto Marysieńka z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Zrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarkąZrobili jajecznicę z jaja XXL. Zamiast rozbijać, otwierali je wiertarką
Prosta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicyProsta kuchnia podhalańska od szefa kuchni. Oto sekrety moskoli i kwaśnicy
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitemNajeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domuAromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłamBiorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast