Sebastian Lubera

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Domowy kebab Adana z mieszanki wołowiny i cielęciny, doprawiony papryką, czosnkiem i świeżymi ziołami. Pieczony w piekarniku, podany na lawaszu z cebulą, pietruszką i sumakiem oraz wybranym sosem – jogurtowym, czosnkowym albo ostrym. Aromatyczne mięso i chrupiące dodatki sprawią, że poczujesz smak prawdziwego tureckiego street foodu we własnej kuchni.

Składniki:

  • 400 g łopatki cielęcej,
  • 400 g karkówki wołowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 4 pomidory,
  • 4 zielone chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. natki pietruszki - posiekana,
  • 1 łyżeczka sumaku,

Dodatki do podania:

  • tortilla/pita/lawasz,
  • sos jogurtowy/czosnkowy/ostry.


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Zmiel łopatkę cielęcą i karkówkę wołową.
  3. Dodaj czosnek, czerwoną paprykę, słodką i ostrą paprykę oraz sól.
  4. Uformuj mięso na blasze, a następnie podziel ostrożnie nożem lub za pomocą szpatuły, aby nie porysować blachy. Dodać warzywa i skrop oliwą.
  5. Piecz na blasze przez około 15 minut.
  6. Podawaj z pieczonymi warzywami i surówką z cebuli, sumaku i pietruszki, całość najlepiej smakuje w lawaszu.

Kebab Adana w lawaszu to popularne danie kuchni tureckiej, składające się z pikantnego mięsa mielonego podawanego w cienkim chlebie lawasz. Jest to często spotykana forma podania, znana również jako "dürüm" (zawinięty).

Kebab Adana to tradycyjny turecki kebab pochodzący z miasta Adana, charakteryzujący się pikantnym smakiem i tym, że jest przygotowywany z mielonego mięsa, zazwyczaj jagnięciny lub wołowiny (lub mieszanki obu, najlepiej zmielonych samodzielnie w domu), formowanego ręcznie na szerokich szpikulcach i grillowanego. Kluczowe dla jego smaku są przyprawy takie jak kumin, sumak i płatki chili. W naszej wersji, pod opcję domową i pieczoną, całość robi się na blasze z wyposażenia piekarnika.

Lawasz to rodzaj cienkiego, płaskiego chleba, popularnego w kuchniach Bliskiego Wschodu i Kaukazu. Może być przygotowywany z ciasta drożdżowego lub bezdrożdżowego i pieczony na gorącej blasze, patelni lub w piecu. Jest elastyczny, co sprawia, że idealnie nadaje się do zawijania różnych składników. Możesz go zrobić samodzielnie lub kupić półprodukt z krótkim składem.

W wersji "kebab Adana w lawaszu" upieczone mięso kebabowe jest zazwyczaj ściągane ze szpikulca i układane na lawaszu. Następnie dodaje się świeże warzywa, takie jak pokrojona cebula, pomidory, sałata, i świeża natka pietruszki, często doprawione sumakiem. Całość jest ciasno zwijana w formę wrapa. Czasami lawasz jest też krótko podgrzewany na grillu razem z mięsem, aby wchłonął jego soki i aromat. Opiekacz na koniec też polecam w powyższym przepisie. Gotowy kebab w lawaszu to sycące i aromatyczne danie, które można łatwo zjeść w biegu.

Więcej wideo
Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepisDo kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowaniaWarstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracjiSprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja