Przepis na bekonowo-cebulowe kulki z sosem BBQ
Nie masz pomysłu na ciepłą przekąskę dla gości? Pieczone klopsy w skorupce cebulowo-bekonowej nie tylko są proste w przygotowaniu, ale wyglądają bardzo efektownie. A składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Doskonale smakują podane z sosem BBQ. Może być zarówno szybką przekąską czy daniem obiadowym.
Nie masz pomysłu na ciepłą przekąskę dla gości? Pieczone klopsy w skorupce cebulowo-bekonowej nie tylko są proste w przygotowaniu, ale wyglądają bardzo efektownie. A składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Kulki soskonale smakują podane z sosem BBQ.
Składniki:
500 g mięsa mielonego. 1 jajko. ½ szklanki bułki tartej, czosnek, natka pietruszki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, sól i pieprz, 5 cebul, 18 cieńkich plasterków wędzonego boczku, sos BBQ.
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa wybijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, czosnek, paprykę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. 2. Cebulę kroimy na pół rozdzielamy warstwy. 3.Formujemy kulki z mięsa o wielkości dostosowane do cebulowych łupin. 4.cebulę w raz mięsem zawijamy w plasterki bekonu, zabezpieczmy wykałaczką i pieczemy 35 minut w rozgrzanym na 200C piekarniku.