Zapiekane, w zupie i sezamem. Pulpety na różne sposoby
Pulpety to danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Można jeść tylko widelcem, są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Nie tylko są od nich mniej kaloryczne, ale też proste w przygotowaniu. Piotr Kucharski zaprezentował pomysły na pulpety. W jego menu znalazły się przepisy na dania w zupełnie nowej odsłonie. Przygotował zapiekane pulpeciki warzywne, wieprzowo-wołowe w sosie, pulpeciki jagnięce z kaszą czy drobiowe z sezamem w zupie. Kucharz zdradził, co robić, by pulpety były zwarte i się nie rozpadały.
Pulpety to danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Nie tylko są od nich mniej kaloryczne, ale też proste w przygotowaniu. Piotr Kucharski zaprezentował pomysły na pulpety. W jego menu znalazły się przepisy na dania w zupełnie nowej odsłonie. Przygotował zapiekane pulpeciki warzywne, wieprzowo-wołowe w sosie, pulpeciki jagnięce z kaszą czy drobiowe z sezamem w zupie. Kucharz zdradził, co robić, by pulpety były zwarte i się nie rozpadały. Zobaczcie przepis na pulpeciki jagnięce z kaszą jaglaną.
Składniki: 600 g mielonej jagnięciny sól i pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kuminu 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty
Sos: 200 g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, Posiekana mięta, 300 g kaszy bulgur lub kuskusu, 1 łyżka rodzynek, 5 suszonych moreli, 1 pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Kaszę wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę wymieszać z przyprawami, posiekaną miętą i drobno posiekanym czosnkiem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni. Jogurt wymieszać z czosnkiem i miętą. Doprawić sola i pieprzem. Do gotowej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą i sosem.