Trwa ładowanie...

Zapiekane, w zupie i sezamem. Pulpety na różne sposoby

Pulpety to danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Można jeść tylko widelcem, są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Nie tylko są od nich mniej kaloryczne, ale też proste w przygotowaniu. Piotr Kucharski zaprezentował pomysły na pulpety. W jego menu znalazły się przepisy na dania w zupełnie nowej odsłonie. Przygotował zapiekane pulpeciki warzywne, wieprzowo-wołowe w sosie, pulpeciki jagnięce z kaszą czy drobiowe z sezamem w zupie. Kucharz zdradził, co robić, by pulpety były zwarte i się nie rozpadały.

d3zrlz5
d3zrlz5

Pulpety to danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Nie tylko są od nich mniej kaloryczne, ale też proste w przygotowaniu. Piotr Kucharski zaprezentował pomysły na pulpety. W jego menu znalazły się przepisy na dania w zupełnie nowej odsłonie. Przygotował zapiekane pulpeciki warzywne, wieprzowo-wołowe w sosie, pulpeciki jagnięce z kaszą czy drobiowe z sezamem w zupie. Kucharz zdradził, co robić, by pulpety były zwarte i się nie rozpadały. Zobaczcie przepis na pulpeciki jagnięce z kaszą jaglaną.

Składniki: 600 g mielonej jagnięciny sól i pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kuminu 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty

Sos: 200 g jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, Posiekana mięta, 300 g kaszy bulgur lub kuskusu, 1 łyżka rodzynek, 5 suszonych moreli, 1 pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę wymieszać z przyprawami, posiekaną miętą i drobno posiekanym czosnkiem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni. Jogurt wymieszać z czosnkiem i miętą. Doprawić sola i pieprzem. Do gotowej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą i sosem.

d3zrlz5
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj