Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Możesz udekorować go dowolnymi owocami.

Bartosz Adamski, były uczestnik programu "MasterChef", razem z Anią Starmach przygotował pyszny tort biszkoptowy. Jak oboje podkreślali, ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie przepis:

Ciasto
12 białek
12 żółtek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów

Krem
750 ml śmietanki 30%
300 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy

Syrop
200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki
Słodka herbata
Syrop cukrowy z cytryną
Dekoracja
Świeże owoce
Orzechy
Bakalie

Przygotowanie:

Biszkopt
Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka bij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę. Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy). Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta, a do drugiej 2/3. Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu). Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wbijając patyczek. Ciasto ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę, aby otrzymać dwa blaty.

Masa
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, używając miksera o małych obrotach. Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców. Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć. Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami. Przechowuj w lodówce.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów