Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Możesz udekorować go dowolnymi owocami.

Bartosz Adamski, były uczestnik programu "MasterChef", razem z Anią Starmach przygotował pyszny tort biszkoptowy. Jak oboje podkreślali, ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie przepis:

Ciasto
12 białek
12 żółtek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów

Krem
750 ml śmietanki 30%
300 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy

Syrop
200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki
Słodka herbata
Syrop cukrowy z cytryną
Dekoracja
Świeże owoce
Orzechy
Bakalie

Przygotowanie:

Biszkopt
Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka bij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę. Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy). Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta, a do drugiej 2/3. Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu). Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wbijając patyczek. Ciasto ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę, aby otrzymać dwa blaty.

Masa
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, używając miksera o małych obrotach. Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców. Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć. Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami. Przechowuj w lodówce.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości