Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Możesz udekorować go dowolnymi owocami.

Bartosz Adamski, były uczestnik programu "MasterChef", razem z Anią Starmach przygotował pyszny tort biszkoptowy. Jak oboje podkreślali, ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie przepis:

Ciasto
12 białek
12 żółtek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów

Krem
750 ml śmietanki 30%
300 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy

Syrop
200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki
Słodka herbata
Syrop cukrowy z cytryną
Dekoracja
Świeże owoce
Orzechy
Bakalie

Przygotowanie:

Biszkopt
Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka bij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę. Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy). Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta, a do drugiej 2/3. Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu). Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wbijając patyczek. Ciasto ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę, aby otrzymać dwa blaty.

Masa
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, używając miksera o małych obrotach. Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców. Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć. Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami. Przechowuj w lodówce.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna