Trwa ładowanie...

Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Możesz udekorować go dowolnymi owocami.

d21x3o7
d21x3o7

Bartosz Adamski, były uczestnik programu "MasterChef", razem z Anią Starmach przygotował pyszny tort biszkoptowy. Jak oboje podkreślali, ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie przepis:

Ciasto
12 białek
12 żółtek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów

Krem
750 ml śmietanki 30%
300 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy

Syrop
200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki
Słodka herbata
Syrop cukrowy z cytryną
Dekoracja
Świeże owoce
Orzechy
Bakalie

d21x3o7

Przygotowanie:

Biszkopt
Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka bij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę. Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy). Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta, a do drugiej 2/3. Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu). Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wbijając patyczek. Ciasto ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę, aby otrzymać dwa blaty.

Masa
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, używając miksera o małych obrotach. Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców. Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć. Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami. Przechowuj w lodówce.

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj