Biszkopt

Biszkopt to rodzaj ciasta, który każdy z nas zna doskonale. Na jego bazie robimy torty, finezyjne desery oraz swojskie ciasteczka.

Biszkopt to rodzaj ciasta, który jest znany w Europie już od wielu wieków. Podobno przepis na ten cukierniczy wynalazek pochodzi z kuchni francuskiej. Wyszukane desery przygotowywane z tego ciasta były uwielbiane przez mieszkańców pałacu w Wersalu. Jak to się stało, ze królewskie ciasto z dworów francuskich stało się tak popularne w całej Europie? Podobno popularyzowały go córki Berty Sabaudzkiej.

Biszkopt to ciasto tak popularne, że na jego temat musiało powstać wiele legend. Jedna z nich mówi, że ciastem biszkoptowym zachwycał się sam car Piotr Wielki wraz z żoną. Podobno podczas jednej z wizyt w królewskim Wersalu, rosyjski władca postanowił zabrać do Sankt Petersburga francuskiego piekarza, który tak wspaniale wypiekał biszkopty.

Bez względu na to, kto pierwszy wypiekał biszkopty, jakiej był narodowości i dlaczego to robił, ten rodzaj ciasta zawładnął europejskimi wypiekami. Z ciasta biszkoptowego wypiekamy torty, tradycyjne placki oraz finezyjne desery. W przeszłości gospodynie domowe często robiły także okrągłe ciasteczka biszkoptowe, których dziś używa się głównie do dekoracji deserów.

Ciasto biszkoptowe – charakterystykaCiasto biszkoptowe jest lekkie oraz bardzo puszyste. Przyrządzamy je na bazie jaj oraz mąki pszennej i cukru. Do tego rodzaju ciasta nie dodajemy zazwyczaj jakiegokolwiek tłuszczu. W niektórych przepisach znajdziemy także informację o tym, ze mąkę pszenną można zastąpić tą ziemniaczaną, która obniża zawartość glutenu w cieście. Dzięki temu nasz wypiek może stać się jeszcze bardziej puszysty.

Są dwie metody robienia ciasta biszkoptowego: na ciepło oraz na zimno . Ta pierwsza polega na tym, że jajka połączone z cukrem ubija się, ogrzewając naczynie na parze. Dzięki temu do naszego ciasta możemy wtłoczyć więcej powietrza. Druga metoda polega na oddzieleniu białka jajek od żółtek.

Ciasto biszkoptowe – zastosowanieCiasto biszkoptowe wykorzystuje się przede wszystkim do robienia klasycznych tortów. Biszkopt jest także bazą do deserów z galaretką oraz owocami. Czasami możemy spotkać się także z okrągłymi ciasteczkami biszkoptowymi, nazywanymi w niektórych domach po prostu “biszkopcikami”.

Zrobiłam w tamtym roku na andrzejki. Koleżanki pokłóciły się o ostatni kawałek
WIDEO

Zrobiłam w tamtym roku na andrzejki. Koleżanki pokłóciły się o ostatni kawałek

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję
WIDEO

Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania
WIDEO

Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Biszkopt królowej Wiktorii. Pyszne ciacho z owocami
WIDEO

Biszkopt królowej Wiktorii. Pyszne ciacho z owocami

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Jak upiec biszkopt doskonały?

Jak upiec biszkopt doskonały?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Ciasto z jabłkami "Jabłkowa Symfonia"

Ciasto z jabłkami "Jabłkowa Symfonia"

Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Ciasto malinowe z polewą adwokatową