Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbaluk

Meksykańskie placuszki z płatków owsianych można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. W płatkach owsianych znajdziesz wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: błonnik, węglowodany, białko, witaminy, sole mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki swoim właściwościom płatki poprawiają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych.

Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki CymbalPlacki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbal
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki (jeśli lubisz ostre potrawy)
  • 50 g semoliny (pszenicy durum)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sos jogurtowy:

  • jogurt
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka jalapeño (jeśli lubisz)
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego

Przepis

  • Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj płatki owsiane, masło orzechowe i chili w proszku. Dodaj do tego 3 łyżki jogurtu, kukurydzę, paprykę, pietruszkę, semolinę, sól i pieprz, następnie całość ugnieć na masę i odstaw ją na 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj drobno czosnek i cebulę. Dodaj resztę jogurtu, dopraw solą, cukrem i białym octem winnym. (Opcja na ostro: dodaj zielone jalapeño pokrojone w cienkie krążki).
  • Z masy formuj kotleciki i używając pędzelka, posmaruj je olejem. Smaż przez 4–5 minut z każdej strony.
  • Kotleciki i sos jogurtowy zapakuj w osobnych pudełkach.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości