Placki z meksykańskim charakterem. Przepis Julki Cymbaluk
Meksykańskie placuszki z płatków owsianych można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. W płatkach owsianych znajdziesz wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: błonnik, węglowodany, białko, witaminy, sole mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki swoim właściwościom płatki poprawiają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 120 g płatków owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki (jeśli lubisz ostre potrawy)
- 50 g semoliny (pszenicy durum)
- 500 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Sos jogurtowy:
- jogurt
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 papryczka jalapeño (jeśli lubisz)
- 1/2 łyżki cukru
- 3 łyżki białego octu winnego
Przepis
- Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj płatki owsiane, masło orzechowe i chili w proszku. Dodaj do tego 3 łyżki jogurtu, kukurydzę, paprykę, pietruszkę, semolinę, sól i pieprz, następnie całość ugnieć na masę i odstaw ją na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj drobno czosnek i cebulę. Dodaj resztę jogurtu, dopraw solą, cukrem i białym octem winnym. (Opcja na ostro: dodaj zielone jalapeño pokrojone w cienkie krążki).
- Z masy formuj kotleciki i używając pędzelka, posmaruj je olejem. Smaż przez 4–5 minut z każdej strony.
- Kotleciki i sos jogurtowy zapakuj w osobnych pudełkach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl