Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska w 2010 roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jest zróżnicowana i bogata w aromaty, ale zarazem prosta. Fasola, kukurydza, awokado, papryka, chili czy tortilla to składniki, które nieodłącznie kojarzą się z tym rodzajem kuchni. Meksykanie gotują z dobrze znanych im składników, a tych których nie znają – unikają. Dodatkiem do wszystkich dań (nawet deserów) jest limonka. Popularne jest również doprawianie potraw chilli i ostrą salsą pomidorową.

Meksyk to przede wszystkim kraina tacos, czyli tortilli z mąki kukurydzianej z dodatkami. Wśród nich mogą być kurczak, ser, fasola, kiełbasa chorizo, podroby, mielona wieprzowina itd. Dopełnieniem smaku jest limonka i guacamole lub salsa pomidorowa. Daniem podobnym do tacos jest burrito, które oryginalnie posiada mniej składników i jest mniejsze niż w meksykańskich restauracjach w Europie. Bardzo popularny jest również sos mole, czyli sos zrobiony z orzechów, czekolady, chilli i innych przypraw, którym polewa się mięso. Sposób przygotowania mole jest różny w zależności od regionu. Innym daniem jest toras, czyli gigantyczna bułka z mięsem, sałatą, pomidorami, awokado i majonezem. Znana jest również quesadilla – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem i do wyboru: chorizo, jalapeno, ziemniakami lub owocami morza. Na uwagę zasługuje również ceviche – koktajl z owocami morza, podawany w szklance do drinków, którego składnikiem jest posiekana, długo marynowana ryba zalana dużą ilością soku z limonki.

Głównym posiłkiem w Meksyku jest obiad, który podaje się pomiędzy 13 a 16. Najczęściej składa się z zupy oraz dania głównego – ryżu, mięsa, fasoli i tortilli. To, co zostanie z obiadu, Meksykanie zjadają na kolacje. Lokalne śniadanie również składa się z mięsa i wędlin.

Meksykańskie tortille. Tym daniem zaskoczysz rodzinę
oprac. Katarzyna Gileta

Meksykańskie tortille. Tym daniem zaskoczysz rodzinę

Zapisz na później
Wrapy z mięsem i warzywami. Smaczny pomysł dla całej rodziny
Zapisz na później
Rozgrzewająca zupa meksykańska
Paulina Michalak

Rozgrzewająca zupa meksykańska

Zapisz na później
Ryż po meksykańsku
oprac. Katarzyna Gileta

Ryż po meksykańsku

Zapisz na później
Aromatyczna zupa meksykańska. Cały obiad w jednym garnku
Zapisz na później
Faszerowana papryka w meksykańskim stylu
oprac. Katarzyna Gileta

Faszerowana papryka w meksykańskim stylu

Zapisz na później
Chili z dynią piżmową
oprac. Katarzyna Gileta

Chili z dynią piżmową

Zapisz na później
Żołądki z indyka w sosie meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Żołądki z indyka w sosie meksykańskim

Zapisz na później
Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Zapisz na później
Przepyszne placuszki z kukurydzy
oprac. Katarzyna Gileta

Przepyszne placuszki z kukurydzy

Zapisz na później