Jajka sadzone w wersji de luxe
Jajka nie muszą być nudne! Mogą być de luxe. Wystarczy użyć formy do muffinek i wyobraźni. Pewnej niedzieli stworzyłam takie właśnie cuda: koszyczki z szynki prosciutto crudo (równie dobrze można użyć plastrów wędzonego boczku) wypełnione jajkiem, z dodatkiem sera.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g szynki parmeńskiej,
- 6 jajek od szczęśliwych kur,
- ok. 120 g sera (wedle smaku: gorgonzola, kozi, żółty, feta).
Przepis
- Wypełnij formę do muffinek plasterkami szynki, aby powstały koszyczki. Warto ją wcześniej nasmarować tłuszczem.
- Wbij do każdego koszyczka jajko lub dwa, na wierzchu ułóż ser. Warto posypać tartym grana padano lub parmezanem.
- Piecz przez 7–10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Pięknie, szybko, efektownie. Paluszki czyste. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl