Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy to jedno z obowiązkowych dań na świątecznym stole. Jest delikatny głównie dzięki dwukrotnemu mieleniu. Dodatek wątroby wieprzowej czyni go aksamitnym i łatwym do rozsmarowania. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Pasztet wieprzowyPasztet wieprzowy
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • około 1500 g łopatki wieprzowej
  • około 500 g podgardla wieprzowego
  • około 500 g wątroby wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 większych ząbków czosnku
  • sól według własnego smaku
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przepis

  • Łopatkę i podgardle pokrój na kilka mniejszych kawałków. Dodaj przyprawy i natrzyj nimi mięso – odstaw przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  • Przygotuj formę do zapiekania: może to być garnek, brytfanna lub naczynie żaroodporne. Dobrze by było, gdyby to naczynie miało pokrywkę. Jeśli jej nie ma to możesz skorzystać z folii aluminiowej lub (lepiej) z papieru do pieczenia, którym owiniesz górę naczynia.
  • Na dno formy do zapiekania ułóż cebulę i czosnek, a na nie kawałki mięsa. Nałóż pokrywę lub owiń górę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 70-80 minut.
  • W tym czasie oczyść wątrobę i pokrój ją na mniejsze kawałki
  • Ostrożnie wyjmij z piekarnika mięso i dołóż do niego kawałki wątroby, najlepiej pod spód mięsa. Naczynie przykryj i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wszystko powinno być miękkie – sprawdź przed wyjęciem.
  • Wyłącz piekarnik i wyjmij z niego mięso. Pozostaw je pod przykryciem do wystygnięcia.
  • Wystudzone mięso wyjmij z naczynia – w samym naczyniu powinno zostać sporo sosu. Podziel mięso i wątrobę na kawałki takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do maszynki do mielenia.
  • Zmiel wszystko razem na drobnym sitku dwukrotnie: mięso, wątrobę, cebulę i czosnek.
  • Do masy dodaj sos z pieczenia, dopraw ewentualnie pod swój smak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formę, w której będziesz zapiekać pasztet natłuść lekko i obsyp bułką tartą. Możesz jednak po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do formy przełóż masę mięsną i wyrównaj ją dłonią lub łyżką. Możesz przykryć formę pokrywą lub papierem, ale nie do końca, aby para miała ujście. Możesz również w ogóle nie przykrywać pasztetu, wtedy uzyskasz lekko chrupiącą skórkę.
  • Wstaw swój pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny