Pasztet z halibuta. Przepis godny szefa kuchni

Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef podzielił się swoim przepisem na pasztet z halibuta. To doskonała propozycja na świąteczny stół. Smakuje wybitnie, przekonajcie się sami.

Pasztet z halibutaPasztet z halibuta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 150 g boczniaków królewskich lub 50 g borowików suszonych
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis

  • Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy.
  • Grzyby pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
  • Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp. 170 stopni.
  • Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce