Pasztet z halibuta. Przepis godny szefa kuchni

Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef podzielił się swoim przepisem na pasztet z halibuta. To doskonała propozycja na świąteczny stół. Smakuje wybitnie, przekonajcie się sami.

Pasztet z halibutaPasztet z halibuta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 150 g boczniaków królewskich lub 50 g borowików suszonych
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis

  • Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy.
  • Grzyby pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
  • Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp. 170 stopni.
  • Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości