Pesto

Pesto to włoski sos, który polubili Polacy. Jest bardzo aromatyczny, uniwersalny i świetnie nadaje się do wielu dań mięsnych czy warzywnych.

Pesto to włoski sos, który pochodzi z Genui. Przyjmuje się, że oficjalną recepturę na sos podał po raz pierwszy Biovani Batisto Rotti, który w swojej książce kucharskiej spisał wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pesto. Włoch opisał też cały przebieg przyrządzania tego aromatycznego sosu. Jak należało to robić? Przede wszystkim trzeba przygotować czosnek z bazylią, a jeśli jej brakuje – majeranek z pietruszką. Dodatkowo potrzebujemy starty ser holenderski, orzeszki piniowe oraz odrobinę masła. Całość należy rozgniatać w moździerzu aż do momentu, w którym wszystkie składniki połączą się i będą stanowiły jednolitą masę. Następnie należy rozpuścić ją w oleju.

Ten pochodzący z połowy XIX wieku przepis zmieniał się oczywiście na przestrzeni lat. Co ciekawe, każda włoska rodzina ma swoją recepturę na pesto. Niektórzy dodają więcej oleju, inni wolą bardziej gęstą konsystencje sosu – przepisy różnią się między sobą. Jeśli chcemy porównać smaki pesto, możemy wybrać się do Genui, gdzie co dwa lata odbywa się konkurs, w którym uczestnicy przygotowują ten aromatyczny przysmak.

Pesto – kupne oraz domoweW ostatnim czasie sos pesto zdobył w Polsce dużą popularność. Bardzo często korzystamy z niego, jeśli chcemy przygotować szybki obiad. Zazwyczaj jednak sosu nie robimy go sami w domu, zdecydowanie częstszą praktyką jest kupowanie pesto w słoiczkach. Jest to dobre rozwiązanie, jednak za każdym razem należy sprawdzać skład takiego produktu. Konserwanty i składniki chemiczne mogą odebrać całą przyjemność płynącą z jedzenia tak aromatycznego sosu. Zwracajmy również uwagę na to, skąd pochodzi nasze pesto. Najlepiej zaopatrujmy się w produkty pochodzenia włoskiego.

Tradycyjne pesto możemy bez problemu wykonać także w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne, wymaga jednak pewnej wprawy. Czosnek wraz z orzeszkami piniowymi ugniata się w moździerzu. Następnie dodaje się umyte liście bazylii oraz sól. Całość leży miażdżyć aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Wtedy do moździerza wrzucamy także ser oraz dolewamy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy.

Pesto – zastosowaniePesto ma wiele zastosowań w kuchni. Przede wszystkim ten aromatyczny sos świetnie komponuje się ze smakiem makaronu. Dodatkowo może być podawany razem z warzywami, na przykład szparagami czy ziemniakami. Pesto może być także dobrym dodatkiem do dań mięsnych.

Pesto szpinakowe. Jakie to pyszne!

Pesto szpinakowe. Jakie to pyszne!

Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Jajecznica z pesto
WIDEO

Jajecznica z pesto

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Oryginalne włoskie pesto krok po kroku
GALERIA

Oryginalne włoskie pesto krok po kroku

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Rukola. Jedz na zdrowie
GALERIA

Rukola. Jedz na zdrowie

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Jarmuż w roli głównej

Jarmuż w roli głównej

Karolina Wójciga Karolina Wójciga