Anna Starmach podzieliła się przepisem na domowe pesto. "Aromatyczne i ekspresowe"
Oryginalna receptura pesto pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa wywodzi się od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Anna Starmach opublikowała swoją wariację na temat tego włoskiego przysmaku.
Pesto zawładnęło kulinarnym światem. Tym sosem zajadają się już nie tylko Włosi, ale wszyscy ludzie na świecie. Wariantów na zimno pojawiło się mnóstwo. Jednak jego tradycyjna wersja jest tą najbardziej popularną. Swoim przepisem na aromatyczne pesto podzieliła się również Anna Starmach.
Przepis na pesto Anny Starmach
"Podprażone orzeszki piniowe + oliwa z oliwek + świeża bazylia + parmezan + sok z cytryny + czosnek + sól i pieprz = wyśmienite bazyliowe pesto! Idealne do makaronu. Uwielbiam takie rozwiązania!" – napisała w opisie pod zdjęciem. "Aromatyczne, smakowite i ekspresowe danie na obiad lub kolację. Jesteście na "tak" czy "nie"? Lubicie pesto? Jeśli tak, napiszcie, jakie najbardziej" – dodała.
Jej obserwatorom przepis przypadł bardzo do gustu. "Uwielbiam pesto calabrese.", "Zrobię, bo nigdy mi nie wyszło, a pełno przepisów już próbowałam.", "Pychota", "Pyszności" – komentowali internacui.
A wy jesteście fanami pesto? Więcej przepisów z użyciem tego włoskiego przysmaku znajdziecie tutaj
Trwa ładowanie wpisu: instagram
.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl