Anna Starmach podzieliła się przepisem na domowe pesto. "Aromatyczne i ekspresowe"

Oryginalna receptura pesto pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa wywodzi się od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Anna Starmach opublikowała swoją wariację na temat tego włoskiego przysmaku.

Anna Starmach podzieliła się przepisem na pesto
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Pesto zawładnęło kulinarnym światem. Tym sosem zajadają się już nie tylko Włosi, ale wszyscy ludzie na świecie. Wariantów na zimno pojawiło się mnóstwo. Jednak jego tradycyjna wersja jest tą najbardziej popularną. Swoim przepisem na aromatyczne pesto podzieliła się również Anna Starmach.

Przepis na pesto Anny Starmach

"Podprażone orzeszki piniowe + oliwa z oliwek + świeża bazylia + parmezan + sok z cytryny + czosnek + sól i pieprz = wyśmienite bazyliowe pesto! Idealne do makaronu. Uwielbiam takie rozwiązania!" – napisała w opisie pod zdjęciem. "Aromatyczne, smakowite i ekspresowe danie na obiad lub kolację. Jesteście na "tak" czy "nie"? Lubicie pesto? Jeśli tak, napiszcie, jakie najbardziej" – dodała.

Jej obserwatorom przepis przypadł bardzo do gustu. "Uwielbiam pesto calabrese.", "Zrobię, bo nigdy mi nie wyszło, a pełno przepisów już próbowałam.", "Pychota", "Pyszności" – komentowali internacui.

A wy jesteście fanami pesto? Więcej przepisów z użyciem tego włoskiego przysmaku znajdziecie tutaj

.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Jak zbierać grzyby? Ekspert wyjaśnia, gdzie popełniamy błąd

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru