Anna Starmach podzieliła się przepisem na domowe pesto. "Aromatyczne i ekspresowe"

Oryginalna receptura pesto pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa wywodzi się od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Anna Starmach opublikowała swoją wariację na temat tego włoskiego przysmaku.

Anna Starmach podzieliła się przepisem na pesto
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Pesto zawładnęło kulinarnym światem. Tym sosem zajadają się już nie tylko Włosi, ale wszyscy ludzie na świecie. Wariantów na zimno pojawiło się mnóstwo. Jednak jego tradycyjna wersja jest tą najbardziej popularną. Swoim przepisem na aromatyczne pesto podzieliła się również Anna Starmach.

Przepis na pesto Anny Starmach

"Podprażone orzeszki piniowe + oliwa z oliwek + świeża bazylia + parmezan + sok z cytryny + czosnek + sól i pieprz = wyśmienite bazyliowe pesto! Idealne do makaronu. Uwielbiam takie rozwiązania!" – napisała w opisie pod zdjęciem. "Aromatyczne, smakowite i ekspresowe danie na obiad lub kolację. Jesteście na "tak" czy "nie"? Lubicie pesto? Jeśli tak, napiszcie, jakie najbardziej" – dodała.

Jej obserwatorom przepis przypadł bardzo do gustu. "Uwielbiam pesto calabrese.", "Zrobię, bo nigdy mi nie wyszło, a pełno przepisów już próbowałam.", "Pychota", "Pyszności" – komentowali internacui.

A wy jesteście fanami pesto? Więcej przepisów z użyciem tego włoskiego przysmaku znajdziecie tutaj

.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Jak zbierać grzyby? Ekspert wyjaśnia, gdzie popełniamy błąd

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości