Trwa ładowanie...

Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Szczaw to niepozorne roślina o zielonych, kwaśnych listkach. Niegdyś wykorzystywana w ziołolecznictwie, dziś nieco zapomniana i jadana tylko raz w roku w formie zupy. A możliwości wykorzystania szczawiu w kuchni jest całkiem sporo.

Smak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowejSmak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowejŹródło: 123RF
dgig7w0
dgig7w0

Szczawiem niegdyś leczono szkorbut – nic dziwnego, bo te małe, zielone listki to bomba witaminowa – obfitują zwłaszcza w witaminę C, ale także A oraz żelazo. Występuje powszechnie na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet na trawnikach. Szczaw zbieramy wiosną, gdy małe listki są delikatne – wówczas idealnie nadają się do sałatki, latem z kolei dorodne liście szczawiu można gotować, ale i dusić na maśle niczym szpinak.

Co jeszcze można zrobić ze szczawiu? Oto 5 smakowitych pomysłów na wykorzystanie tej wiosennej rośliny.

Zupa szczawiowa w dwóch odsłonach

Klasyk, który większość z nas zna z dzieciństwa. Koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami. W takiej postaci świetnie smakuje latem i może zastąpić cały posiłek. Dla miłośników klasyki mamy przepis na tradycyjną szczawiową, a fani kulinarnych eksperymentów mogą przekonać się o niebywałym smaku zupy szczawiowej w formie kremu.

dgig7w0

Makaron z pesto ze szczawiu

Kto powiedział, że ze szczawiu można zrobić tylko zupę? Czasy, kiedy pesto robiliśmy tylko z bazylii, minęły bezpowrotnie. Makaron smakuje świetnie również z kwaskowatym szczawiem. Takie polskie pesto możesz połączyć z natką pietruszki, orzeszkami piniowymi lub migdałami, a nawet… ziarnami słonecznika.

Pierś z kurczaka w sosie szczawiowym

Ciąg dalszy szczawiu w daniu głównym. Tym razem nie pesto, a sos, który idealnie komponuje się z soczystą piersią z kurczaka lub filetem białej ryby. Choć trudno w to uwierzyć, łąkowy "chwast" połączony został z białym winem i śmietaną, dając wyrafinowany i niebanalny sos.

dgig7w0

Szczaw siekany w słoikach

Szczaw to roślina sezonowa, stąd jej smak nieodmiennie kojarzy nam się z ciepłymi podmuchami wiosennego i letniego wiatru. A gdyby tak ten smak zachować na dłużej? Np. na ponure jesienne popołudnia? Nic prostszego, szczaw można z powodzeniem zamknąć w słoiku. Później zawartość słoiczka wystarczy dodać do bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego.

Chcesz pobudzić apetyt? Sięgnij po szczaw

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dgig7w0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgig7w0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj