Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Szczaw to niepozorne roślina o zielonych, kwaśnych listkach. Niegdyś wykorzystywana w ziołolecznictwie, dziś nieco zapomniana i jadana tylko raz w roku w formie zupy. A możliwości wykorzystania szczawiu w kuchni jest całkiem sporo.

Zupa szczawiowaSmak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szczawiem niegdyś leczono szkorbut – nic dziwnego, bo te małe, zielone listki to bomba witaminowa – obfitują zwłaszcza w witaminę C, ale także A oraz żelazo. Występuje powszechnie na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet na trawnikach. Szczaw zbieramy wiosną, gdy małe listki są delikatne – wówczas idealnie nadają się do sałatki, latem z kolei dorodne liście szczawiu można gotować, ale i dusić na maśle niczym szpinak.

Co jeszcze można zrobić ze szczawiu? Oto 5 smakowitych pomysłów na wykorzystanie tej wiosennej rośliny.

Zupa szczawiowa w dwóch odsłonach

Klasyk, który większość z nas zna z dzieciństwa. Koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami. W takiej postaci świetnie smakuje latem i może zastąpić cały posiłek. Dla miłośników klasyki mamy przepis na tradycyjną szczawiową, a fani kulinarnych eksperymentów mogą przekonać się o niebywałym smaku zupy szczawiowej w formie kremu.

Makaron z pesto ze szczawiu

Kto powiedział, że ze szczawiu można zrobić tylko zupę? Czasy, kiedy pesto robiliśmy tylko z bazylii, minęły bezpowrotnie. Makaron smakuje świetnie również z kwaskowatym szczawiem. Takie polskie pesto możesz połączyć z natką pietruszki, orzeszkami piniowymi lub migdałami, a nawet… ziarnami słonecznika.

Pierś z kurczaka w sosie szczawiowym

Ciąg dalszy szczawiu w daniu głównym. Tym razem nie pesto, a sos, który idealnie komponuje się z soczystą piersią z kurczaka lub filetem białej ryby. Choć trudno w to uwierzyć, łąkowy "chwast" połączony został z białym winem i śmietaną, dając wyrafinowany i niebanalny sos.

Szczaw siekany w słoikach

Szczaw to roślina sezonowa, stąd jej smak nieodmiennie kojarzy nam się z ciepłymi podmuchami wiosennego i letniego wiatru. A gdyby tak ten smak zachować na dłużej? Np. na ponure jesienne popołudnia? Nic prostszego, szczaw można z powodzeniem zamknąć w słoiku. Później zawartość słoiczka wystarczy dodać do bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego.

Chcesz pobudzić apetyt? Sięgnij po szczaw

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm