Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Szczaw to niepozorne roślina o zielonych, kwaśnych listkach. Niegdyś wykorzystywana w ziołolecznictwie, dziś nieco zapomniana i jadana tylko raz w roku w formie zupy. A możliwości wykorzystania szczawiu w kuchni jest całkiem sporo.

Zupa szczawiowaSmak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szczawiem niegdyś leczono szkorbut – nic dziwnego, bo te małe, zielone listki to bomba witaminowa – obfitują zwłaszcza w witaminę C, ale także A oraz żelazo. Występuje powszechnie na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet na trawnikach. Szczaw zbieramy wiosną, gdy małe listki są delikatne – wówczas idealnie nadają się do sałatki, latem z kolei dorodne liście szczawiu można gotować, ale i dusić na maśle niczym szpinak.

Co jeszcze można zrobić ze szczawiu? Oto 5 smakowitych pomysłów na wykorzystanie tej wiosennej rośliny.

Zupa szczawiowa w dwóch odsłonach

Klasyk, który większość z nas zna z dzieciństwa. Koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami. W takiej postaci świetnie smakuje latem i może zastąpić cały posiłek. Dla miłośników klasyki mamy przepis na tradycyjną szczawiową, a fani kulinarnych eksperymentów mogą przekonać się o niebywałym smaku zupy szczawiowej w formie kremu.

Makaron z pesto ze szczawiu

Kto powiedział, że ze szczawiu można zrobić tylko zupę? Czasy, kiedy pesto robiliśmy tylko z bazylii, minęły bezpowrotnie. Makaron smakuje świetnie również z kwaskowatym szczawiem. Takie polskie pesto możesz połączyć z natką pietruszki, orzeszkami piniowymi lub migdałami, a nawet… ziarnami słonecznika.

Pierś z kurczaka w sosie szczawiowym

Ciąg dalszy szczawiu w daniu głównym. Tym razem nie pesto, a sos, który idealnie komponuje się z soczystą piersią z kurczaka lub filetem białej ryby. Choć trudno w to uwierzyć, łąkowy "chwast" połączony został z białym winem i śmietaną, dając wyrafinowany i niebanalny sos.

Szczaw siekany w słoikach

Szczaw to roślina sezonowa, stąd jej smak nieodmiennie kojarzy nam się z ciepłymi podmuchami wiosennego i letniego wiatru. A gdyby tak ten smak zachować na dłużej? Np. na ponure jesienne popołudnia? Nic prostszego, szczaw można z powodzeniem zamknąć w słoiku. Później zawartość słoiczka wystarczy dodać do bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego.

Chcesz pobudzić apetyt? Sięgnij po szczaw

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości