Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczaw

Szczaw to niepozorne roślina o zielonych, kwaśnych listkach. Niegdyś wykorzystywana w ziołolecznictwie, dziś nieco zapomniana i jadana tylko raz w roku w formie zupy. A możliwości wykorzystania szczawiu w kuchni jest całkiem sporo.

Niepozorna roślina zwiastująca wiosnę. 5 pomysłów na szczawSmak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
SKOMENTUJ

Szczawiem niegdyś leczono szkorbut – nic dziwnego, bo te małe, zielone listki to bomba witaminowa – obfitują zwłaszcza w witaminę C, ale także A oraz żelazo. Występuje powszechnie na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet na trawnikach. Szczaw zbieramy wiosną, gdy małe listki są delikatne – wówczas idealnie nadają się do sałatki, latem z kolei dorodne liście szczawiu można gotować, ale i dusić na maśle niczym szpinak.

Co jeszcze można zrobić ze szczawiu? Oto 5 smakowitych pomysłów na wykorzystanie tej wiosennej rośliny.

Zupa szczawiowa w dwóch odsłonach

Klasyk, który większość z nas zna z dzieciństwa. Koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami. W takiej postaci świetnie smakuje latem i może zastąpić cały posiłek. Dla miłośników klasyki mamy przepis na tradycyjną szczawiową, a fani kulinarnych eksperymentów mogą przekonać się o niebywałym smaku zupy szczawiowej w formie kremu.

Makaron z pesto ze szczawiu

Kto powiedział, że ze szczawiu można zrobić tylko zupę? Czasy, kiedy pesto robiliśmy tylko z bazylii, minęły bezpowrotnie. Makaron smakuje świetnie również z kwaskowatym szczawiem. Takie polskie pesto możesz połączyć z natką pietruszki, orzeszkami piniowymi lub migdałami, a nawet… ziarnami słonecznika.

Pierś z kurczaka w sosie szczawiowym

Ciąg dalszy szczawiu w daniu głównym. Tym razem nie pesto, a sos, który idealnie komponuje się z soczystą piersią z kurczaka lub filetem białej ryby. Choć trudno w to uwierzyć, łąkowy "chwast" połączony został z białym winem i śmietaną, dając wyrafinowany i niebanalny sos.

Szczaw siekany w słoikach

Szczaw to roślina sezonowa, stąd jej smak nieodmiennie kojarzy nam się z ciepłymi podmuchami wiosennego i letniego wiatru. A gdyby tak ten smak zachować na dłużej? Np. na ponure jesienne popołudnia? Nic prostszego, szczaw można z powodzeniem zamknąć w słoiku. Później zawartość słoiczka wystarczy dodać do bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego.

Chcesz pobudzić apetyt? Sięgnij po szczaw

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat