Wyrzucasz do kosza składniki pysznych dań. Sprawdź 6 banalnych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe

/ 6Pyszny sposób na oszczędzanie

Obraz
© Adobe

Marnowanie żywności jest nie tylko głupie, ale i niemodne. Nie powinniśmy się wstydzić tego, że wykorzystujemy w naszej kuchni resztki. Ba, robią tak nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy wiedzą, jak wykorzystać wszystko do ostatniego kawałeczka. Oto 6 propozycji na dania z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci.

Tuż pod skórką ziemniaków jest mnóstwo substancji odżywczych. Dlatego obierek nie warto wyrzucać. Zwłaszcza, że można z nich przygotować pyszną i oryginalną przekąskę. Żeby móc wykorzystać skórkę, przed obraniem ziemniaków, bulwy należy dokładnie wyszorować szczoteczkę. Obierki kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie suszymy i smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy i solimy. Takie frytki podawane są w wielu bardzo znanych restauracji. Warto pamiętać, aby kupować ziemniaki ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z oznaczeniem ekologicznych upraw.

/ 6Kotleciki z ryżu

Obraz
© 123RF.COM

Gdy ugotujemy zbyt dużo ryżu, najczęściej pozbywamy się go, bo przecież jest tani. Zamiast takiego marnotrawstwa możemy wcześniej ugotowany ryż wykorzystać do przygotowania pulchnych i pysznych kotlecików. Wystarczy wymieszać ryż z siekanymi ziołami (bazylia, szczypiorek, tymianek lub zielona pietruszka), dodać posiekaną papryczkę chili, sól i pieprz, jajko, trochę mąki. Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotleciki są idealnym dodatkiem zarówno do dań rybnych, jak i mięsnych, a nawet do gulaszy warzywnych.

/ 6Koktajl z ogórków

Obraz
© 123RF.COM

Większość z nas wyrzuca ścinki niewykorzystanych podeschłych lub lekko zwiędłych warzyw. Niepotrzebnie. Jest wiele sposobów, by smacznie je wykorzystać. Dotyczy to np. miękkich ogórków, które raczej nie sprawdzą się już ani w przetworach, ani w mizerii. Do koktajlu będą jednak doskonałe. Zamiast do kosza przywiędłe warzywa wrzućmy lepiej do blendera (oczywiście obrane). Wystarczy dodać odrobinę soli, jogurt i liście szpinaku i zmiksować na pyszny, zdrowy koktajl witaminowy. W ten sposób możemy wykorzystać również inne zielone warzywa, z którymi nie wiemy za bardzo, co zrobić: kawałek brokuła, pozostałości łodyżek selera naciowego czy kawałki cukinii.

/ 6Pesto z natki marchewki

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wiadomo dlaczego natka marchewki jest w kuchni niedoceniana. Znajduje się w niej mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc aż żal się jej pozbywać. Z natki, podobnie jak z innych ziół, możemy przygotować bardzo pyszne i nowoczesne pesto, które będzie idealnym dodatkiem do kanapek czy makaronu. Wystarczy zmiksować umytą i posiekaną natkę z prażonymi ziarnami słonecznika, ząbkiem czosnku, oliwą, solą i pieprzem. Gwarantujemy, że ten zielony sos będzie miłym zaskoczeniem.

/ 6Grzanki z czerstwego pieczywa

Obraz
© Shutterstock.com

Ile bułek i chleba zazwyczaj ląduje w naszych śmietnikach! A kilkudniowe pieczywo możemy wykorzystać do zrobienia wspaniałych małych grzanek, które dodane do zupy poprawią jej smak i zmienią nasze proste danie w potrawę luksusową. Kromki chleba lub bułki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i układamy na blasze. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po schłodzeniu możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Będą idealne np. do zupy cebulowej.

/ 6Duszona sałata

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec coś, o czym większość nie wie. Zwiędła sałata nie wygląda dobrze w sałatkach, ale nie musimy się jej pozbywać. We francuskich restauracjach znajdziemy danie o nazwie "sałata duszona", do którego nada się znakomicie. Zielone liście wrzucamy na masło, lekko podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy małą ilością płynu (bulion lub woda) i dusimy kilkanaście minut. Tak przygotowana sałata smakuje podobnie jak szpinak. I nic nie marnujemy!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce