Wyrzucasz do kosza składniki pysznych dań. Sprawdź 6 banalnych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe

/ 6Pyszny sposób na oszczędzanie

Obraz
© Adobe

Marnowanie żywności jest nie tylko głupie, ale i niemodne. Nie powinniśmy się wstydzić tego, że wykorzystujemy w naszej kuchni resztki. Ba, robią tak nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy wiedzą, jak wykorzystać wszystko do ostatniego kawałeczka. Oto 6 propozycji na dania z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci.

Tuż pod skórką ziemniaków jest mnóstwo substancji odżywczych. Dlatego obierek nie warto wyrzucać. Zwłaszcza, że można z nich przygotować pyszną i oryginalną przekąskę. Żeby móc wykorzystać skórkę, przed obraniem ziemniaków, bulwy należy dokładnie wyszorować szczoteczkę. Obierki kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie suszymy i smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy i solimy. Takie frytki podawane są w wielu bardzo znanych restauracji. Warto pamiętać, aby kupować ziemniaki ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z oznaczeniem ekologicznych upraw.

/ 6Kotleciki z ryżu

Obraz
© 123RF.COM

Gdy ugotujemy zbyt dużo ryżu, najczęściej pozbywamy się go, bo przecież jest tani. Zamiast takiego marnotrawstwa możemy wcześniej ugotowany ryż wykorzystać do przygotowania pulchnych i pysznych kotlecików. Wystarczy wymieszać ryż z siekanymi ziołami (bazylia, szczypiorek, tymianek lub zielona pietruszka), dodać posiekaną papryczkę chili, sól i pieprz, jajko, trochę mąki. Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotleciki są idealnym dodatkiem zarówno do dań rybnych, jak i mięsnych, a nawet do gulaszy warzywnych.

/ 6Koktajl z ogórków

Obraz
© 123RF.COM

Większość z nas wyrzuca ścinki niewykorzystanych podeschłych lub lekko zwiędłych warzyw. Niepotrzebnie. Jest wiele sposobów, by smacznie je wykorzystać. Dotyczy to np. miękkich ogórków, które raczej nie sprawdzą się już ani w przetworach, ani w mizerii. Do koktajlu będą jednak doskonałe. Zamiast do kosza przywiędłe warzywa wrzućmy lepiej do blendera (oczywiście obrane). Wystarczy dodać odrobinę soli, jogurt i liście szpinaku i zmiksować na pyszny, zdrowy koktajl witaminowy. W ten sposób możemy wykorzystać również inne zielone warzywa, z którymi nie wiemy za bardzo, co zrobić: kawałek brokuła, pozostałości łodyżek selera naciowego czy kawałki cukinii.

/ 6Pesto z natki marchewki

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wiadomo dlaczego natka marchewki jest w kuchni niedoceniana. Znajduje się w niej mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc aż żal się jej pozbywać. Z natki, podobnie jak z innych ziół, możemy przygotować bardzo pyszne i nowoczesne pesto, które będzie idealnym dodatkiem do kanapek czy makaronu. Wystarczy zmiksować umytą i posiekaną natkę z prażonymi ziarnami słonecznika, ząbkiem czosnku, oliwą, solą i pieprzem. Gwarantujemy, że ten zielony sos będzie miłym zaskoczeniem.

/ 6Grzanki z czerstwego pieczywa

Obraz
© Shutterstock.com

Ile bułek i chleba zazwyczaj ląduje w naszych śmietnikach! A kilkudniowe pieczywo możemy wykorzystać do zrobienia wspaniałych małych grzanek, które dodane do zupy poprawią jej smak i zmienią nasze proste danie w potrawę luksusową. Kromki chleba lub bułki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i układamy na blasze. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po schłodzeniu możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Będą idealne np. do zupy cebulowej.

/ 6Duszona sałata

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec coś, o czym większość nie wie. Zwiędła sałata nie wygląda dobrze w sałatkach, ale nie musimy się jej pozbywać. We francuskich restauracjach znajdziemy danie o nazwie "sałata duszona", do którego nada się znakomicie. Zielone liście wrzucamy na masło, lekko podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy małą ilością płynu (bulion lub woda) i dusimy kilkanaście minut. Tak przygotowana sałata smakuje podobnie jak szpinak. I nic nie marnujemy!

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu