Nie tylko dla wegetarian
Jarmuż, źródło wartościowych witamin i minerałów, ma wiele zastosowań w kuchni. Świetnie sprawdzi się zarówno jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, jak i istotny element sytych dań obiadowych. Obecnie możemy kupić go w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych za opakowanie (100 g).
Chipsy z jarmużu
Nie tylko weganie docenią ten zielony przysmak. Jarmuż bowiem nie tylko jest bogatym źródłem błonnika i żelaza. Jest też bogaty w witaminy A, B i C. Do przygotowania tych zielonych chipsów potrzebujemy tylko 3 składników: opakowania jarmużu, odrobiny soli i oliwy z oliwek. Możemy dodać też wedle uznania cynamon, chili lub słodką paprykę. Liście jarmużu myjemy i odrywamy twardą część łodygi. Mieszamy z oliwą i solą. Pieczemy w piekarniku ok. 10 min.
Sałatka z jarmużem
Jarmuż jest niskokaloryczny (100 g jarmużu to zaledwie 45 kalorii). W związku z tym świetnie sprawdzi się jako składnik dietetycznej sałatki. Pomysłów na sałatki z jarmużem jest mnóstwo. Tak naprawdę ograniczyć nas może tylko nasza wyobraźnia. W przepisach często towarzyszą mu pomidory, marchew, awokado, a także feta, rukola i granaty.
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to smaczny pomysł na dodatek do makaronu, kaszy lub kanapek. Jego przygotowanie zajmie nam tylko parę chwil. Wystarczy, że zblendujemy ze sobą składniki: jarmuż, orzechy, oliwę z oliwek sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami to proste rozwiązanie, gdy musimy przygotować obiad w ekspresowym tempie. Przygotowanie sosu nie zajmie nam wiele czasu – możemy to zrobić podczas gotowania makaronu. Wystarczy, że cebulę i czosnek zeszklimy na oleju, który był zalewą pomidorów, dodamy zioła np. zioła prowansalskie i chilli, pokrojone w paski suszone pomidory oraz sparzony wcześniej wrzątkiem jarmuż.
Kasza z jarmużem
Jarmuż i kasza to niezwykle zdrowy i pożywny duet. Podobnie jak w przypadku innych przepisów mamy wiele wariantów jakie składniki ze sobą połączyć. Świetnym wyborem będzie kasza gryczana lub jaglana. Do jarmużu na pewno będą pasować cukinie, buraki, dynia i suszone pomidory. W połączeniu z natką pietruszki smak tego dania będzie niezapomniany.