Kwiaty dodaję do naleśników, a z liści robię pesto. Dbam o wątrobę i nie wydaję ani grosza

W maju łąki promienieją od żółtych kwiatów mniszka lekarskiego. Roślina, mylnie nazywana mleczem, wbrew pozorom nie jest chwastem. Jej cenne właściwości warto wykorzystać w codziennej diecie. Jadalne są nie tylko kwiaty, ale także liście – można je dodać do sałatki lub zmiksować na pyszne pesto.

Pesto z mniszka sprawdzi się do makaronu i na kanapkiPesto z mniszka sprawdzi się do makaronu i na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dla wielu osób to nic odkrywczego, że pesto można przygotować nie tylko z bazylii, ale także z wielu innych zielonych listków i natek. Każdy dodatek zmienia smak mieszanki i w inny sposób wpływa na organizm. Pesto z pietruszki jest bardzo wartościowe dla osób walczących z niskim poziomem żelaza. Natomiast pesto z liści mniszka lekarskiego wspiera pracę wątroby i pomaga usunąć toksyny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki pieczarkowe z domowym zielonym pesto

Jak odróżnić mniszek lekarski od mlecza?

To nie są synonimy na określenie tej samej rośliny. Mlecz jest niejadalnym chwastem, podczas gdy mniszek lekarski skrywa w sobie wiele wartościowych substancji i od lat był wykorzystywany w medycynie naturalnej. Kwiaty oraz liście można spożywać na surowo, na przykład w sałatce, lub po obróbce termicznej w plackach, racuchach i naleśnikach. Wiele osób przerabia mniszek na miód, który jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Aby mieć pewność, że zrywasz mniszek lekarski, a nie mlecze, zwróć uwagę na rozmieszczenie łodyg i kwiatów. Łodygi mniszka lekarskiego wychodzą z rozety umieszczonej pod ziemią, a w przypadku mleczy widoczne są boczne pędy. Jednak największą różnicę widać w układzie kwiatów – mlecze wypuszczają po kilka pąków na jednej łodydze, podczas gdy u mniszka lekarskiego występuje na niej dokładnie jeden kwiat. Ponadto liście mniszka mają ostrzejsze końcówki, a mleczy są bardziej zaokrąglone.

Mniszek lekarski zbieraj z dala od ruchliwych ulic w miejscach nieskażonych przez środki chemiczne, w tym pestycydy.

Tak mniszek lekarski wpływa na organizm

Zarówno kwiaty, jak i liście mniszka są pełne witamin, minerałów i polifenoli, które mogą wspomóc pracę narządów wewnętrznych oraz walkę z wolnymi rodnikami. Najbardziej odczuwalnym efektem jest wsparcie dla układu pokarmowego. Mniszek stymuluje produkcję żółci i soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie ciężkich i tłustych potraw. Ponadto liście zawierają inulinę, czyli naturalny prebiotyk, który uzupełnia florę bakteryjną jelit.

Składniki zawarte w pesto czy naleśnikach z mniszka lekarskiego działają ochronnie na wątrobę, oczyszczając ją z toksyn i zapobiegając stanom zapalnym. Roślina ma działanie moczopędne – tym samym dba o zdrowie nerek i całego układu moczowego. Jest również wskazana w stanach infekcji i przeziębienia – podnosi odporność organizmu oraz pomaga wyhamować skoki glukozy we krwi.

Przepis na pesto z liści mniszka lekarskiego

Zmiksowane liście mają nieco gorzkawy posmak. W złagodzeniu goryczki pomaga domieszka orzechów włoskich (lub piniowych) i odrobina soku z cytryny.

Składniki:

  • 60 g liści mniszka lekarskiego,
  • 40 g białej cebuli,
  • 70 g obranych orzechów włoskich lub piniowych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Odetnij łodyżki liści mniszka lekarskiego, umyj liście pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty.
  3. Do kielicha blendera włóż cebulę, liście mniszka lekarskiego i obrane orzechy. Dodaj oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli.
  4. Zmiksuj do uzyskania konsystencji pesto.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm