Kulinarne inspiracje
Risotto, zupa, a może pasztet? Wbrew pozorom zielony groszek cukrowy znajdzie w kuchni szereg nieoczywistych zastosowań. Nie masz pomysłu na jego przyrządzenie? Nic straconego. Dziś w naszej galerii przedstawiamy pomysły na dania z groszkiem w roli głównej.
Kremowa zupa z zielonego groszku
Wśród kremowych zup ten specjał nie ma sobie równych. Nic dziwnego, że nawet Anna Lewandowska polecała przepis na zupę krem z groszkiem i imbirem na swojej stronie internetowej. Do tej aromatycznej zupy możemy dodać też inne warzywa np. pora, ziemniaki i cebulę.
Pesto z zielonego groszku idealne do makaronu
Pesto możemy przygotować z wielu warzyw i liści. Wśród nich znajdziemy zielony groszek. Nic w tym dziwnego, bowiem w tej roli wypada świetnie. Zielony sos ze szczyptą natki pietruszki, tymianku i mięty możemy wykorzystać do naleśników, makaronów lub jako dodatek do sałatek. Cukrowy groszek obecnie możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 2,99 zł za 100 g.
Aromatyczne risotto z zielonego groszku
Połączenie zielonego groszku z ryżem arborio stworzy smakowite i godne zapamiętania danie. Takie risotto świetnie komponuje się z marchewką, pomidorami, kurczakiem i cukinią lub grzybami. Jesteśmy pewni, że kto raz spróbuje tego zielonego dania, nie pozostanie wobec niego obojętnym.
Wegański pasztet z zielonego groszku
Pasztet z zielonego groszku może przypaść do gustu nie tylko miłośnikom diety roślinnej. Połączenie groszku, marchewki, czosnku, cebuli i ryżu po upieczeniu sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek lub samodzielne danie. Lubczyk, kurkuma, zioła prowansalskie, kmin i słodka papryka podkręcą smak tego dania i nadadzą mu wyjątkowy aromat.
Apetyczna sałatka z zielonym groszkiem
Od lat groszek świetnie sprawdza się jako składnik sałatek. Wśród nich najpopularniejsza wydaje się być sałatka jarzynowa, królowa polskich stołów w okresie świątecznym. Groszek możemy dodać do wielu warzywnych potraw. W kuchni polskiej znajdziemy go m.in. w połączeniu z jajkami, ogórkami kiszonymi, a także z marchewką i ziemniakami. Jednak tak naprawdę nie ma jednego właściwego przepisu. Jedyne ograniczenie stanowić może nasza kulinarna wyobraźnia.