Zielony groszek w roli głównej. Smakowite inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Risotto, zupa, a może pasztet? Wbrew pozorom zielony groszek cukrowy znajdzie w kuchni szereg nieoczywistych zastosowań. Nie masz pomysłu na jego przyrządzenie? Nic straconego. Dziś w naszej galerii przedstawiamy pomysły na dania z groszkiem w roli głównej.

/ 6Kremowa zupa z zielonego groszku

Obraz
© 123RF

Wśród kremowych zup ten specjał nie ma sobie równych. Nic dziwnego, że nawet Anna Lewandowska polecała przepis na zupę krem z groszkiem i imbirem na swojej stronie internetowej. Do tej aromatycznej zupy możemy dodać też inne warzywa np. pora, ziemniaki i cebulę.

/ 6Pesto z zielonego groszku idealne do makaronu

Obraz
© 123RF

Pesto możemy przygotować z wielu warzyw i liści. Wśród nich znajdziemy zielony groszek. Nic w tym dziwnego, bowiem w tej roli wypada świetnie. Zielony sos ze szczyptą natki pietruszki, tymianku i mięty możemy wykorzystać do naleśników, makaronów lub jako dodatek do sałatek. Cukrowy groszek obecnie możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 2,99 zł za 100 g.

/ 6Aromatyczne risotto z zielonego groszku

Obraz
© 123RF

Połączenie zielonego groszku z ryżem arborio stworzy smakowite i godne zapamiętania danie. Takie risotto świetnie komponuje się z marchewką, pomidorami, kurczakiem i cukinią lub grzybami. Jesteśmy pewni, że kto raz spróbuje tego zielonego dania, nie pozostanie wobec niego obojętnym.

/ 6Wegański pasztet z zielonego groszku

Obraz
© 123RF

Pasztet z zielonego groszku może przypaść do gustu nie tylko miłośnikom diety roślinnej. Połączenie groszku, marchewki, czosnku, cebuli i ryżu po upieczeniu sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek lub samodzielne danie. Lubczyk, kurkuma, zioła prowansalskie, kmin i słodka papryka podkręcą smak tego dania i nadadzą mu wyjątkowy aromat.

/ 6Apetyczna sałatka z zielonym groszkiem

Obraz
© 123RF

Od lat groszek świetnie sprawdza się jako składnik sałatek. Wśród nich najpopularniejsza wydaje się być sałatka jarzynowa, królowa polskich stołów w okresie świątecznym. Groszek możemy dodać do wielu warzywnych potraw. W kuchni polskiej znajdziemy go m.in. w połączeniu z jajkami, ogórkami kiszonymi, a także z marchewką i ziemniakami. Jednak tak naprawdę nie ma jednego właściwego przepisu. Jedyne ograniczenie stanowić może nasza kulinarna wyobraźnia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce