Pięć propozycji na pyszne dania z parówek
W lodówce tylko paczka parówek? A może wakacyjny budżet nie pozwala kupić wiele więcej niż ta tania wędlina? Nic nie szkodzi. Z parówek można zrobić naprawdę ciekawe dania, zamiast codziennie raczyć się kiełbaskami z wody z keczupem. Oto pięć naszych propozycji.
Parówki w cieście francuskim
To bardzo łatwe danie. Potrzebujemy dobrej jakości parówki, płat gotowego ciasta francuskiego, trochę musztardy, jajko i ziarna sezamu, maku lub czarnuszki. Ciasto lekko rozwałkowujemy i smarujemy cienką warstwą musztardy. Parówki układamy na płacie ciasta, zawijamy je, a następnie kroimy na pięciocentymetrowe kawałki. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Takie danie jest znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąska np. na imprezę w plenerze.
Bogracz z parówkami
Parówkowy bogracz przygotowuje się bardzo szybko. Najpierw kroimy na dość spore kawałki świeże pieczarki i czerwoną paprykę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i zieloną pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i krótko podsmażamy. Wszystko przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego lub świeże pomidory (obrane i pozbawione skórki). Gotujemy kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w talarki parówki, doprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Gotujemy jeszcze kilka minut i parówkowy bogracz gotowy.
Parówki z serem i boczkiem
Parówki niekoniecznie musimy gotować, równie smaczne są pieczone. Każdą kiełbaskę owijamy plasterkiem żółtego sera, a następnie, bardzo ściśle plasterkami wędzonego boczku. Układamy wszystko na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Boczek zrobi się chrupiący, a ser się rozpuści. Podajemy z dobrym pieczywem i sosem pomidorowym lub z chrzanem.
Parówki z jajkiem sadzonym
Parówki mają to do siebie, że są dość elastyczne. Wykorzystajmy tę cechę do przyrządzenia prostego, ale bardzo atrakcyjnie wyglądającego dania. Kiełbaskę przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Wyginamy obie połówki w kształt serca lub okręgu i zepnijmy koniec wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy parówki z jednej strony, przewracamy i do środka wbijamy jajko. Posypujemy koperkiem, solą i pieprzem i smażymy, aż białko się zetnie. Takie parówkowe jajko to idealny pomysł na śniadanie.
Parówki zapiekane
Zapiekanki możemy robić praktycznie z wszystkiego. Dlatego więc nie wykorzystać parówek? Przekrojone wzdłuż kiełbaski układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Śmietanę, jajko i starty żółty ser mieszamy w rondelku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy masą parówki, by były tylko lekko przykryte. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż na wierzchu zrobi się rumiana warstwa. Podajemy z sałatką z pomidorów lub z mizerią.