Tradycyjny bogracz według przepisu Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojego programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" podzielił się przepisem na bogracz. Dziś przypominamy te recepturę. Bogracz, czyli węgierska zupa, którą przygotowuje się w specjalnym kociołku, to doskonała propozycja na jesień.

Tradycyjny bogracz według przepisu Roberta MakłowiczaTradycyjny bogracz według przepisu Roberta Makłowicza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • wędzona słonina (może być boczek wędzony)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 50 dkg wołowiny
  • 2 zielone papryki
  • 40 dkg marchwi i pietruszki
  • 2 pomidory
  • 60 dkg ziemniaków
  • dużo ostrej papryki w proszku
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • pieprz

Przepis

  • Słoninę stopić na skwarki, zezłocić cebulę, dodać ostrą paprykę, następnie wołowinę pokrojoną w kostkę. Dusić 2 minuty, następnie dodać wodę, posolić. Potem dusić mięso przez 40 minut, aż będzie na wpół miękkie.
  • Dodać zieloną paprykę, marchew z pietruszką, słodką paprykę (przyprawę), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz, gotować jeszcze z 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Na końcu dodać pomidory.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru