Pączki. 5 wyjątkowych receptur nie tylko na Tłusty Czwartek
Czym jest pączek w karnawale, wie każdy Polak. Przez cały rok nie pamiętając o tym słodkim przysmaku, w okolicach Tłustego Czwartku zajada się z nim bez opamiętania. Choć klasycznie kojarzony z marmoladą i lukrem, występować może w tak wielu postaciach, że nie sposób ich wymienić. Wypróbujcie naszych propozycji na drożdżowe słodkości – nie tylko na Tłusty Czwartek
Ta słodka propozycja mile połechta kubki smakowe wszystkich niecierpliwych łasuchów. Pączki serowe robi się błyskawicznie, a dodatek twarogu sprawia, że są wyjątkowo delikatne i… wilgotne.
Szczególnie lubiane przez dzieci z uwagi na ich niewielki rozmiar. Na pewno to słodkość, której nikt się nie oprze, a jeżeli tylko macie w lodówce biały ser, to z pewnością i resztę składników odnajdziecie w kuchennych szafkach.
Nie ma na co czekać – mini pączki serowe będą gotowe w kilka chwil.
Serowe oponki krok po kroku
Jeśli sądzicie, że pączki to tylko cukier i lukier, to jesteście w błędzie. Tradycja smażenia pączków i obchodzenia Tłustego Czwartku pochodzi prawdopodobnie z XVII wieku, kiedy to wyrabiano je z ciasta chlebowego i nadziewano… słoniną lub posypywano skwarkami.
W naszej propozycji pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków świetnie komponują się z kwaśną śmietaną lub wędzonym łososiem. Choć nie są słodkie, to świetnie odzwierciedlają ideę Tłustego Czwartku.
Kolejna wariacja na temat klasycznych drożdżowych kuli ze słodkim nadzieniem. To są właściwie racuchy, świetnie łączące w sobie słodycz i puszystość ciasta z lekko kwaskowatym smakiem jabłek.
Dlaczego ten przepis tak nam się spodobał? Bo pączki z jabłkami są szybkie w wykonaniu i nie wymagają szczególnych umiejętności, a co ciekawe – bardzo smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie ani żmudnie nadziewać konfiturą. Idealne na szybki deser po ciężkim dniu pracy.
Nietypowe, bo wcale na pączki nie wyglądają. Trójkątne, lukrowane sakiewki z ciasta drożdżowego na mleku kokosowym przypadną do gustu także tym, którzy za pączkami szczególnie nie przepadają. Przygotowanie trójkątnych pączków kokosowych nie jest żmudne, więc nawet zapracowani mogli cieszyć się smakiem domowych pączków.
Dodatkowym smaczkiem są kokosowe płatki lub wiórki, które przyjemnie chrupią pod zębem i rozsiewają aromat tropikalnego orzecha.
Na koniec – koniecznie klasyka gatunku, czyli pączki z marmoladą. Takie, po jakie w Tłusty Czwartek bez szemrania ustawiamy się w kolejce do ulubionej cukierni. Klasyczne pączki to pękate kule, koniecznie z białą oponką dookoła, elektryzujące zapachem smażonego ciasta.
W środku sowita porcja marmolady, której obietnica sprawia, że wgryzamy się w pączek z lubością.
Zobacz także: