Tradycyjny miodownik w prostym przepisie
Przepyszne delikatne ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym. Najlepiej smakuje w chłodne zimowe wieczory z dodatkiem filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Krem:
- 1/2 l mleka
- 10 łyżeczek cukru
- 10 łyżeczek kaszy manny
- 3 żółtka, masło
Dekoracja:
- Polewa czekoladowa, orzechy włoskie, wiórki kokosowe
- Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części i każdą upiec oddzielnie lub można piec razem na trzech poziomach piekarnika w temp. 180 stopni przez 10 minut.
- Upieczone placki wyjąć do ostudzenia.
- Składniki na krem: do mleka dodać cukier, mannę całość zagotować przez około 20 minut. Ostudzić.
- Dodać trzy żółtka utarte z masłem, zapach np. waniliowy.
- Krem podzielić na dwie części. Ostudzone dwa blaty ciasta przekładać kremem, na trzeci blat wylać polewę czekoladową posypać np. orzechami lub wiórkami w zależności od upodobań.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze