Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Rybne pulpety to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie małych niejadków. Pulpety możemy podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Pulpety rybne w sosie pomidorowymPulpety rybne w sosie pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g polędwiczek z dorsza (filety bez skóry)
  • 1 kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g natki pietruszki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka soli
  • spora szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 125 ml białego wina
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Bułkę namoczyć w wodzie. Do ryby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, pieprz i sól oraz odciśniętą bułę.
  • Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uformować pulpeciki. Obsmażyć je z każdej strony.
  • Czas na sos. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pięć minut i wlać wino. Gdy odparuje płyn, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować sos ok. 10 minut, a następnie do sosu włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Podawać z ryżem lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥