Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Rybne pulpety to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie małych niejadków. Pulpety możemy podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 średnia cebula
- 125 ml białego wina
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- Bułkę namoczyć w wodzie. Do ryby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, pieprz i sól oraz odciśniętą bułę.
- Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uformować pulpeciki. Obsmażyć je z każdej strony.
- Czas na sos. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pięć minut i wlać wino. Gdy odparuje płyn, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować sos ok. 10 minut, a następnie do sosu włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
- Podawać z ryżem lub kaszą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze