Kontrowersyjny składnik rosołu. Będziesz przecierać oczy ze zdumienia
Tradycyjny, niedzielny rosół to nasz skarb narodowy i pieczołowicie kultywowana tradycja. Rosołowi puryści uważają, że smak zupy to doskonałe jarzyny i kilka rodzajów mięs – nic więcej. Kreatywni entuzjaści kuchni fusion z kolei nie stronią od zaskakujących dodatków. Nie uwierzysz, co można dodać do rosołu.
Jak ugotować rosół?
Klasyczny rosół to kilka rodzajów mięs, w tym drobiu, a także kompozycja warzyw, zwanych włoszczyzną. Opalona cebula z żółtą łuską i spora szczypta soli. Mały ogień, dużo cierpliwości i tradycyjny rosół gotowy. Niektórzy uważają, że tak idealna w swej prostocie receptura nie wymaga innowacji.
Czy jednak na pewno?
Co dodać do rosołu?
Co dodać do rosołu? Kontrowersyjny składnik
Wśród zwolenników kulinarnych eksperymentów nie brakuje entuzjastów mocnych przypraw w postaci ziela angielskiego, liścia laurowego czy czosnku, dodanych do gotującego się bulionu.
Są też tacy, którzy uważają, że smak buduje oszczędne dodanie składników czy przypraw nieoczywistych. Jakich? Chociażby goździków, szczypty imbiru czy ostrej papryki lub nawet kurkumy. Ta ostatnia przyprawa dobrze znana jest starszym pokoleniom, które pamiętały, by dodać szczyptę kurkumy, gdy zupa wypada zbyt blado…
Co jeszcze można dodać do rosołu, by podkręcić jego smak? Choć może to zaskakiwać, a fanów tradycyjnego rosołu wręcz oburzać, to ciekawym dodatkiem jest… jabłko.
Ten sposób wykorzystuje także Ewa Wachowicz. Wystarczy całe jabłko, wraz ze skórką, wrzucić do gotującej się zupy i wyciągnąć delikatnie, gdy będzie całkowicie miękkie. W efekcie nieco mdły smak rosołu – zwłaszcza tego gotowanego na tłustym drobiu – zostanie przełamany kwaskowym smakiem jabłka.
Mało kto będzie w stanie domyślić się, co zostało dodane do rosołu, a mimo to zupa zyska nowego wymiaru. Co ciekawe, niektórzy profesjonalni kucharze zalecają dodanie 1 pomidora w całości (obranego ze skórki). Podobnie jak jabłko, nadaje głębokiego smaku, a lekka kwasowość przełamuje płaski smak tłustego wywaru. Pomidor dodatkowo podkręca kolor rosołu.
Orientalny rosół, który pokochasz
A inne dodatki? Entuzjaści kuchni Orientu mogą zaszaleć. Polski rosół jest świetną bazą do daleko posuniętych eksperymentów. W tym celu nie tylko imbir wart jest wykorzystania, ale także takie dodatki, jak anyż czy cynamon. Boisz się podjąć takie ryzyko? Spróbuj do garnka z gotującym się wywarem mięsno-warzywnym dodać 1/3 łyżeczki kardamonu, szczyptę cynamonu i 1 plaster imbiru. Skosztuj, a jeśli smak przypraw jest nadal niewyczuwalny, możesz dodać odrobinę chili, które wydobędzie delikatne, egzotyczne smaki.
By pójść w kierunku kuchni Wschodu jeszcze bardziej, do rosołu dodaj sos sojowy, ostrygowy lub rybny. Pamiętaj o umiarze, by rosół pozostał rosołem. Tradycyjny jajeczny makaron zamień na ryżowy, gryczany sobą lub pszenny typu noodle. Dorzuć posiekaną dymkę i kawałki chili lub jajko ugotowane na twardo. To jest doskonały punkt wyjścia do zrozumienia i pokochania azjatyckich zup.
Zobacz także: