Kontrowersyjny składnik rosołu. Będziesz przecierać oczy ze zdumienia

Tradycyjny, niedzielny rosół to nasz skarb narodowy i pieczołowicie kultywowana tradycja. Rosołowi puryści uważają, że smak zupy to doskonałe jarzyny i kilka rodzajów mięs – nic więcej. Kreatywni entuzjaści kuchni fusion z kolei nie stronią od zaskakujących dodatków. Nie uwierzysz, co można dodać do rosołu.

Rosół z makaronem w misceKontrowersyjny składnik rosołu. Może mocno zaskoczyć
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować rosół?

Klasyczny rosół to kilka rodzajów mięs, w tym drobiu, a także kompozycja warzyw, zwanych włoszczyzną. Opalona cebula z żółtą łuską i spora szczypta soli. Mały ogień, dużo cierpliwości i tradycyjny rosół gotowy. Niektórzy uważają, że tak idealna w swej prostocie receptura nie wymaga innowacji.

Czy jednak na pewno?

Co dodać do rosołu?

Co dodać do rosołu? Kontrowersyjny składnik

Wśród zwolenników kulinarnych eksperymentów nie brakuje entuzjastów mocnych przypraw w postaci ziela angielskiego, liścia laurowego czy czosnku, dodanych do gotującego się bulionu.

Są też tacy, którzy uważają, że smak buduje oszczędne dodanie składników czy przypraw nieoczywistych. Jakich? Chociażby goździków, szczypty imbiru czy ostrej papryki lub nawet kurkumy. Ta ostatnia przyprawa dobrze znana jest starszym pokoleniom, które pamiętały, by dodać szczyptę kurkumy, gdy zupa wypada zbyt blado…

Co jeszcze można dodać do rosołu, by podkręcić jego smak? Choć może to zaskakiwać, a fanów tradycyjnego rosołu wręcz oburzać, to ciekawym dodatkiem jest… jabłko.

Ten sposób wykorzystuje także Ewa Wachowicz. Wystarczy całe jabłko, wraz ze skórką, wrzucić do gotującej się zupy i wyciągnąć delikatnie, gdy będzie całkowicie miękkie. W efekcie nieco mdły smak rosołu – zwłaszcza tego gotowanego na tłustym drobiu – zostanie przełamany kwaskowym smakiem jabłka.

Mało kto będzie w stanie domyślić się, co zostało dodane do rosołu, a mimo to zupa zyska nowego wymiaru. Co ciekawe, niektórzy profesjonalni kucharze zalecają dodanie 1 pomidora w całości (obranego ze skórki). Podobnie jak jabłko, nadaje głębokiego smaku, a lekka kwasowość przełamuje płaski smak tłustego wywaru. Pomidor dodatkowo podkręca kolor rosołu.

Orientalny rosół, który pokochasz

A inne dodatki? Entuzjaści kuchni Orientu mogą zaszaleć. Polski rosół jest świetną bazą do daleko posuniętych eksperymentów. W tym celu nie tylko imbir wart jest wykorzystania, ale także takie dodatki, jak anyż czy cynamon. Boisz się podjąć takie ryzyko? Spróbuj do garnka z gotującym się wywarem mięsno-warzywnym dodać 1/3 łyżeczki kardamonu, szczyptę cynamonu i 1 plaster imbiru. Skosztuj, a jeśli smak przypraw jest nadal niewyczuwalny, możesz dodać odrobinę chili, które wydobędzie delikatne, egzotyczne smaki.

By pójść w kierunku kuchni Wschodu jeszcze bardziej, do rosołu dodaj sos sojowy, ostrygowy lub rybny. Pamiętaj o umiarze, by rosół pozostał rosołem. Tradycyjny jajeczny makaron zamień na ryżowy, gryczany sobą lub pszenny typu noodle. Dorzuć posiekaną dymkę i kawałki chili lub jajko ugotowane na twardo. To jest doskonały punkt wyjścia do zrozumienia i pokochania azjatyckich zup.

Rosół w misce na tle składników zupy
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟