Octowe cuda
W kuchni gospodyni, która nie lekceważy zasad zdrowego żywienia, nie ma octu spirytusowego. Jest za to ocet winny - owocowy lub ziołowy - o wiele lepszy i znacznie zdrowszy.
W kuchni gospodyni, która nie lekceważy zasad zdrowego żywienia, nie ma octu spirytusowego. Jest za to ocet winny - owocowy lub ziołowy - o wiele lepszy i znacznie zdrowszy.
Ocet spirytusowy jest produktem chemicznym - sześcio- lub dziesięcioprocentowym wodnym roztworem kwasu octowego. Nie służy nikomu, ale szczególnie szkodzi osobom cierpiącym na chorobę wrzodowa żołądka itp. Przez lata zastępowaliśmy go w kuchni sokiem lub kwaskiem cytrynowym. Teraz mamy w sklepach duży wybór octów winnych ,nie tylko zdrowych, ale też doskonałych jako przyprawy.
Octy winne robi się z win białych i czerwonych oraz owocowych. Najczęściej uzyskuje się je w wyniku naturalnej fermentacji moszczu winnego lub owocowego., albo z win już dojrzałych. ,Jeśli komuś sfermentowało w otwartej butelce wino, to mógł się przekonać, jak ,jak smakuje ocet winny. Ale nie tylko smak jest jego zaletą .Także witaminy, sole mineralne i mikroelementy, które się w nim znajdują.
Biały ocet winny uszlachetniamy gałązkami kopru, ziarnami gorczycy, plasterkami cytryny, ziarnami czerwonego i czarnego pieprzu oraz ziarnami anyżu. Dobry jest do sałatki z ogórków, sałaty głowiastej i sałatki rzymskiej.
Ocet malinowy doprawiamy malinami, skórką z cytryny i strąkami wanilii. Nadaje się do sałatek owocowych i surówek. Ocet estrogonowy i tymiankowy - do jasnych sosów, zup, ryb i białego mięsa. Ocet czosnkowy, wzbogacony bukietem ziół, do delikatnych sosów i surówek, łagodnych dań mięsnych i warzywnych. Ocet malinowy - do pieczeni z ciemnego mięsa, wątróbki w sosie, dań z pomidorów.
Zobacz w innych serwisach: