Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy, co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas Oktoberfest. Nie ma jednej „kuchni niemieckiej”. Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi potrawami. Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, a w lodówce jest tylko światło? Wypróbuj przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować coś pysznego.

Niemiecka sałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta
29

Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Odnajdziemy w niej wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie). Jednym ze sztandarowych dań jest sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat. Jest bardzo smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Oczywiście każda pani domu ma swój przepis na to danie. Czasem do ziemniaków dodawany jest ocet, czasem majonez. W sałatce możemy znaleźć także ogórki, boczek, cebulę czy jajka. Na pierwszym miejscu są jednak ziemniaki. Wybieraj odmiany twardawe, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Sałatka świetnie komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, szklanka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w piórka. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Odstaw na godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków