Trwa ładowanie...
Katarzyna Gileta
02-03-2017 09:14

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy, co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas Oktoberfest. Nie ma jednej „kuchni niemieckiej”. Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi potrawami. Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, a w lodówce jest tylko światło? Wypróbuj przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować coś pysznego.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Niemiecka sałatka ziemniaczanaŹródło: Shutterstock.com
d9zj1o7
d9zj1o7

Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Odnajdziemy w niej wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie). Jednym ze sztandarowych dań jest sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat. Jest bardzo smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Oczywiście każda pani domu ma swój przepis na to danie. Czasem do ziemniaków dodawany jest ocet, czasem majonez. W sałatce możemy znaleźć także ogórki, boczek, cebulę czy jajka. Na pierwszym miejscu są jednak ziemniaki. Wybieraj odmiany twardawe, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Sałatka świetnie komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, szklanka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w piórka. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Odstaw na godzinę.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj