Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy, co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas Oktoberfest. Nie ma jednej „kuchni niemieckiej”. Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi potrawami. Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, a w lodówce jest tylko światło? Wypróbuj przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować coś pysznego.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Odnajdziemy w niej wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie). Jednym ze sztandarowych dań jest sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat. Jest bardzo smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Oczywiście każda pani domu ma swój przepis na to danie. Czasem do ziemniaków dodawany jest ocet, czasem majonez. W sałatce możemy znaleźć także ogórki, boczek, cebulę czy jajka. Na pierwszym miejscu są jednak ziemniaki. Wybieraj odmiany twardawe, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Sałatka świetnie komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, szklanka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w piórka. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Odstaw na godzinę.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru