Trwa ładowanie...

Niecodzienne pomysły na tosty: z kiełbasą oraz bundzem i smażonymi pomidorami

Wielu nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Najczęściej przyrządzamy je z szynką i dużą ilością sera. Zamiast przygotować je z typowego chleba tostowego, który niekoniecznie jest zdrowy, warto wybrać świeży chleb.

d3qcki4
d3qcki4

Andrzej Polan przygotował tosty na słono: z kiełbasą polską i sosem curry oraz tosty z bundzem i smażonymi pomidorami. W jego menu znalazły się też tosty w wersji słodkiej: rollsy z pieczywa tostowego z owocami i cynamonem oraz tosty z lodami i smażonymi śliwkami.

Zobaczcie przepis na tosty z bundzem i smażonymi pomidorami. Bundz jest rodzajem sera twarogowego produkowany z mleka owczego. Tosty są doskonałą alternatywą dla kanapek.

Składniki:

pieczywo
3-4 łyżki bułki tartej
4 jajka
masło klarowane do smażenia
100 g sera dojrzewającego tartego
300 g sera bundz
400 g pomidorów cherry kolorowych
bazylia świeża
cytryna
1 łyżka miodu
ocet winny
pieprz, sól

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy dwiema kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

d3qcki4
d3qcki4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qcki4
Więcej tematów