Niecodzienne pomysły na tosty: z kiełbasą oraz bundzem i smażonymi pomidorami
Wielu nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Najczęściej przyrządzamy je z szynką i dużą ilością sera. Zamiast przygotować je z typowego chleba tostowego, który niekoniecznie jest zdrowy, warto wybrać świeży chleb.
Zobaczcie przepis na tosty z bundzem i smażonymi pomidorami. Bundz jest rodzajem sera twarogowego produkowany z mleka owczego. Tosty są doskonałą alternatywą dla kanapek.
Składniki:
pieczywo
3-4 łyżki bułki tartej
4 jajka
masło klarowane do smażenia
100 g sera dojrzewającego tartego
300 g sera bundz
400 g pomidorów cherry kolorowych
bazylia świeża
cytryna
1 łyżka miodu
ocet winny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy dwiema kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.