Niecodzienne pomysły na tosty: z kiełbasą oraz bundzem i smażonymi pomidorami

Wielu nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Najczęściej przyrządzamy je z szynką i dużą ilością sera. Zamiast przygotować je z typowego chleba tostowego, który niekoniecznie jest zdrowy, warto wybrać świeży chleb.

Andrzej Polan przygotował tosty na słono: z kiełbasą polską i sosem curry oraz tosty z bundzem i smażonymi pomidorami. W jego menu znalazły się też tosty w wersji słodkiej: rollsy z pieczywa tostowego z owocami i cynamonem oraz tosty z lodami i smażonymi śliwkami.

Zobaczcie przepis na tosty z bundzem i smażonymi pomidorami. Bundz jest rodzajem sera twarogowego produkowany z mleka owczego. Tosty są doskonałą alternatywą dla kanapek.

Składniki:

pieczywo
3-4 łyżki bułki tartej
4 jajka
masło klarowane do smażenia
100 g sera dojrzewającego tartego
300 g sera bundz
400 g pomidorów cherry kolorowych
bazylia świeża
cytryna
1 łyżka miodu
ocet winny
pieprz, sól

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy dwiema kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja