Nie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceni
Z tym sprawdzonym przepisem jeszcze dziś na twoim stole może pojawić się wyśmienity kebab z kurczaka. Z nami zrobisz go od samych podstaw, a mianowicie bułki. Nie zabraknie też przydatnego patentu na pieczenie mięsa. Zresztą, przekonaj się sam i obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kurczaka:
- 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 cebule.
Składniki na domowe bułki:
- 500 g mąki,
- 15 g świeżych drożdży,
- 100 ml mleka,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- ok. 160 g jogurtu naturalnego.
Dodatki do kebaba:
- pomidory,
- czerwona cebula,
- sałata lodowa,
- sos czosnkowy,
- posiekana natka pietruszki.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu na bułki. Po połączeniu składników odstaw mieszankę do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
- Po połączeniu rozczynu z pozostałymi składnikami wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Gotową mieszankę przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po 90 minutach podziel ciasto na 4 części. Z każdego takiego elementu uformuj placek i ułóż go w formie do pieczenia.
- Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby w trakcie pieczenia nabrał złocistego koloru.
- Tak przygotowane bułki piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.
- To jednak nie koniec. Do przepisu potrzebny jest kurczak. Najpierw połącz go z marynatą i odstaw do lodówki minimum na godzinę.
- Następnie ustaw na blacie kuchennym formę do pieczenia. Umieść w niej 4 kawałki cebuli. Bezpośrednio w warzywa powbijaj patyczki do szaszłyków, po czym zacznij wbijać na nie kawałki kurczaka.
- Mięsną konstrukcję wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie odetnij upieczone kawałki mięsa i ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
- Na koniec złóż wszystkie elementy i ciesz się smakiem domowego kebaba.