Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Nie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceni

Z tym sprawdzonym przepisem jeszcze dziś na twoim stole może pojawić się wyśmienity kebab z kurczaka. Z nami zrobisz go od samych podstaw, a mianowicie bułki. Nie zabraknie też przydatnego patentu na pieczenie mięsa. Zresztą, przekonaj się sam i obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kurczaka:

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 cebule.

Składniki na domowe bułki:

  • 500 g mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • ok. 160 g jogurtu naturalnego.

Dodatki do kebaba:

  • pomidory,
  • czerwona cebula,
  • sałata lodowa,
  • sos czosnkowy,
  • posiekana natka pietruszki.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu na bułki. Po połączeniu składników odstaw mieszankę do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
  • Po połączeniu rozczynu z pozostałymi składnikami wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  • Gotową mieszankę przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Po 90 minutach podziel ciasto na 4 części. Z każdego takiego elementu uformuj placek i ułóż go w formie do pieczenia.
  • Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby w trakcie pieczenia nabrał złocistego koloru.
  • Tak przygotowane bułki piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.
  • To jednak nie koniec. Do przepisu potrzebny jest kurczak. Najpierw połącz go z marynatą i odstaw do lodówki minimum na godzinę.
  • Następnie ustaw na blacie kuchennym formę do pieczenia. Umieść w niej 4 kawałki cebuli. Bezpośrednio w warzywa powbijaj patyczki do szaszłyków, po czym zacznij wbijać na nie kawałki kurczaka.
  • Mięsną konstrukcję wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Po tym czasie odetnij upieczone kawałki mięsa i ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
  • Na koniec złóż wszystkie elementy i ciesz się smakiem domowego kebaba.
Więcej wideo
Rogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontuRogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontu
Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"
Wygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposóbWygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposób
Kaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracjiKaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji
Kultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej PolskiKultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej Polski
Te ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomniećTe ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomnieć
Zamiast w piekarniku, zrób lazanię na patelni. Bez układania warstw i całej masy garnkówZamiast w piekarniku, zrób lazanię na patelni. Bez układania warstw i całej masy garnków
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce