Wygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposób
Choć ciasto styropian wygląda jak sernik, to próżno szukać w nim twarogu. Zamiast niego znajdziesz tu kruchy spód, śmietankową masę, porzeczkową konfiturę oraz chrupiącą kruszonkę. Ciasto warstwowe w takim wydaniu to idealny dodatek do kawy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na masę śmietankową:
- 3/4 szkl. cukru,
- 4 białka,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 14 g budyniu waniliowego,
- 800 ml śmietany 18 proc.
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2,5 szkl. mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 200 g margaryny,
- 3/4 szklanki cukru.
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki,
- cukier puder do posypania.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu wykorzystaj konfiturę z kwaskowatą nutką, aby przełamać słodycz pozostałych składników. My tym razem postawiliśmy na smak czarnej porzeczki. Świetnie sprawdzi się tu również konfitura wiśniowa, agrestowa lub żurawinowa. Ta ostatnia wpisze się idealnie w klimat zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
- Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną połówkę wykorzystaj do zrobienia spodu przyszłego ciasta.
- Drugą zaś owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Przyda się jeszcze pod koniec.
- Przy łączeniu ubitych białek z pozostałymi składnikami, zachowaj szczególną ostrożność. Nie możesz uszkodzić puszystej struktury, jaką udało ci się uzyskać.
- Jak złożyć ciasto? Bezpośrednio na spodzie rozprowadź warstwę konfitury porzeczkowej. Na owocowy dodatek przełóż śmietankową masę. Na wierzchu rozsyp starte na tarce na dużych oczkach ciasto, które wcześniej odłożyłeś. Dzięki "wizycie" w zamrażarce praca z ciastem będzie prosta i szybka.
- Tak przygotowane ciasto wstaw na koniec do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 minut.
- Ciasto styropian przed podaniem możesz delikatnie posypać cukrem pudrem.
- Domowy wypiek przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm.