Kaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji
Kaszanka w eleganckim wydaniu? Dlaczego nie! Wystarczy połączyć ją z odpowiednimi dodatkami, a w mgnieniu oka zamieni się w wykwintne danie, które mogłoby być serwowane w najdroższych restauracjach. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
Składniki na purée z selera i gruszki:
- 500 ml mleka,
- 1 duża gruszka,
- 1 duży seler,
- 40 g masła,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki soli.
Składniki na kaszankę w panko:
- 400 g kaszanki obranej z jelita,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 roztrzepane jajka,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. panierki panko.
Składniki na chutney gruszkowy:
- 1 duża gruszka,
- 1 cebula,
- 30 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 200 ml wody dodawanej stopniowo,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatki:
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kaszanki. Obierz ją z jelita i połącz na patelni z pozostałymi składnikami.
- Powstałą mieszankę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Jest to kluczowe, bo tylko z zimnej masy będziesz w stanie uformować zwarte kulki, które nie rozpadną się podczas panierowania i smażenia.
- Każda kulka powinna mieć ok. 4 cm średnicy.
- Gotowe kulki z kaszanki obtocz w panierce, po czym smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju przez minutę.
- Usmażone kulki odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Czas na chutney gruszkowy. W garnku podsmaż na złocisty kolor cebulę. Następnie zacznij dodawać do środka kolejne składniki. Pamiętaj, aby nie wlewać od razu całej wody. Dodawaj ją stopniowo w zależności od potrzeb. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
- Aby purée z selera i gruszki było idealnie kremowe, warzywa ugotuj w mleku. Proces ten powinien zająć ci ok. 20 minut. Na koniec zblenduj zawartość garnka na gładką masę z dodatkiem przypraw i masła.
- Jak podać danie? Na talerzu umieść w pierwszej kolejności purée z gruszki i selera. Dodaj 2-3 kulki z kaszanki w chrupiącej panierce panko i nałóż bezpośrednio na nie chutney. Nie zapomnij też o posiekanej natce pietruszki.
- Z podanych wyżej proporcji wyszło nam 8 kulek z kaszanką.