Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji

Kaszanka w eleganckim wydaniu? Dlaczego nie! Wystarczy połączyć ją z odpowiednimi dodatkami, a w mgnieniu oka zamieni się w wykwintne danie, które mogłoby być serwowane w najdroższych restauracjach. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.

Składniki na purée z selera i gruszki:

  • 500 ml mleka,
  • 1 duża gruszka,
  • 1 duży seler,
  • 40 g masła,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Składniki na kaszankę w panko:

  • 400 g kaszanki obranej z jelita,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. panierki panko.

Składniki na chutney gruszkowy:

  • 1 duża gruszka,
  • 1 cebula,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 ml wody dodawanej stopniowo,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kaszanki. Obierz ją z jelita i połącz na patelni z pozostałymi składnikami.
  2. Powstałą mieszankę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Jest to kluczowe, bo tylko z zimnej masy będziesz w stanie uformować zwarte kulki, które nie rozpadną się podczas panierowania i smażenia.
  3. Każda kulka powinna mieć ok. 4 cm średnicy.
  4. Gotowe kulki z kaszanki obtocz w panierce, po czym smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju przez minutę.
  5. Usmażone kulki odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Czas na chutney gruszkowy. W garnku podsmaż na złocisty kolor cebulę. Następnie zacznij dodawać do środka kolejne składniki. Pamiętaj, aby nie wlewać od razu całej wody. Dodawaj ją stopniowo w zależności od potrzeb. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
  7. Aby purée z selera i gruszki było idealnie kremowe, warzywa ugotuj w mleku. Proces ten powinien zająć ci ok. 20 minut. Na koniec zblenduj zawartość garnka na gładką masę z dodatkiem przypraw i masła.
  8. Jak podać danie? Na talerzu umieść w pierwszej kolejności purée z gruszki i selera. Dodaj 2-3 kulki z kaszanki w chrupiącej panierce panko i nałóż bezpośrednio na nie chutney. Nie zapomnij też o posiekanej natce pietruszki.
  9. Z podanych wyżej proporcji wyszło nam 8 kulek z kaszanką.
Więcej wideo
Rogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontuRogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontu
Nie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceniNie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceni
Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"
Wygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposóbWygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposób
Kultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej PolskiKultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej Polski
Te ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomniećTe ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomnieć
Zamiast w piekarniku, zrób lazanię na patelni. Bez układania warstw i całej masy garnkówZamiast w piekarniku, zrób lazanię na patelni. Bez układania warstw i całej masy garnków
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce