Kebab

Kebab cieszy się w Polsce dużą popularnością. Zazwyczaj zamawiamy go w formie ulicznego jedzenia typu fast food.

Prawdopodobnie każdy z nas wie, że kebab to potrawa, która swoje korzenie ma w krajach arabskich. Na tym jednak nasza wiedza często się kończy. A szkoda, ponieważ historia tego dania jest bardzo ciekawa. Okazuje się, że słowo kebab początkowo oznaczało danie, które dziś nazwalibyśmy szaszłykami. Na patyki lub szpikulce nabijano kawałki mięsa, które następnie opiekano nad ogniem. Trudno jednak doszukiwać się w szaszłykach popularnego dziś kebabu w bułce.

Przełom przyszedł w połowie XIX wieku. Właśnie wtedy w centralnej Anatolii zaczęły powstawać pionowe rożna, które dały początek przyrządzaniu kebabów. W 1945 roku w Istambule został otwarty pierwszy lokal, który serwował kebaby w bułce. Co ciekawe, restauracja cieszyła się dużym powodzeniem wśród tureckich elit. Na kebabu początkowo przychodzili dziennikarze, a następnie politycy, gwiazdy filmowe i ówcześni celebryci.

W latach 60. I 70. Tureccy imigranci zaczęli przemieszczać się do Europy, zwłaszcza do Niemiec i Anglii. Właśnie w taki sposób to danie trafiło na nasz kontynent i nic nie wskazuje na to, by budki z kebabem miały z niknąć z ulic Berlina, Londynu czy Warszawy.

Kebab – charakterystykaKebab w Polsce zazwyczaj jest serwowany w bułce lub tortilli. Do wyboru mamy różne sosy, zazwyczaj robione na bazie jogurtu lub śmietany. Dodatkowo każdy z nas może zamówić to danie z mięsem wieprzowym, drobiowym lub jagnięcym. Czy taki kebab ma dużo wspólnego z turecką potrawą? Nie do końca.W Turcji nie dostaniemy kebabu z mięsem wieprzowym. Prawie żadna restauracja lub budka nie zaserwuje nam również tego dania w tortilli. Nie spodziewajmy się także, że całość zostanie skwapliwie polana ciężkim sosem. Musimy pamiętać, że popularny w Europie doner kebab powstał w Niemczech. Tureccy imigranci dostosowali swoje smaki do gustów kulinarnych zachodniego społeczeństwa.

W Turcji możemy spróbować wielu odmian tego popularnego dania. Przykładowo shish kebab to szaszłyk zrobiony z mocno doprawionego mięsa baraniego lub drobiowego. Jeśli zamówimy adana kebab, dostaniemy podłużne, bardzo pikantne kotleciki z pitą oraz warzywami. Patlican kebab to natomiast szaszłyk zrobiony z grillowanego mięsa oraz bakłażana.

Domowy falafel krok po kroku
WIDEO

Domowy falafel krok po kroku

Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Monika Katarzyna Krupska Monika Katarzyna Krupska
Wołowe kebaby w boczku

Wołowe kebaby w boczku

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Dania z Bliskiego wschodu w twojej kuchni

Dania z Bliskiego wschodu w twojej kuchni

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Pół wieku kebaba w Europie

Pół wieku kebaba w Europie

Fast food, który nie szkodzi

Fast food, który nie szkodzi