Lubisz przepisy na ciasta bez pieczenia? Jeśli tak, to połączenie powstało właśnie z myślą o tobie. Warstwowy deser to niesamowita kombinacja spodu z ciasteczek owsianych, kremowej masy na bazie serka śmietankowego oraz pysznych owoców na czele z bananem. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Składniki na spód:
- 70 g roztopionego masła,
- 250 g ciasteczek owsianych.
Składniki na masę:
- 330 ml ubitej śmietanki 30 proc.,
- 50 g cukru,
- 400 g serka śmietankowego.
Dodatki:
- 200 g ananasa,
- 2 banany,
- wiśnie w syropie do dekoracji,
- sos czekoladowy do polania.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania spodu potrzebujesz ciasteczek owsianych w rozdrobnionej wersji. Taką formę uzyskasz w mgnieniu oka przy pomocy blendera.
- Oczywiście jeśli nie masz w domu ciasteczek owsianych, spód do przyszłego deseru możesz zrobić m.in. na bazie herbatników.
- Po połączeniu roztopionego masła z ciasteczkami musisz dobrze utwardzić spód. Możesz zrobić to przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na 30 minut.
- Banany do przepisu podziel w plasterki. Aby owoce szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny.
- Ananasa podziel na mniejsze kawałki. Jeśli używasz owocu z puszki, pamiętaj, aby pracę z nim rozpocząć od odsączenia. Zbyt duża ilość płynów może wpłynąć negatywnie na masę.
- Jak złożyć deser? Na ciasteczkowym spodzie rozprowadź połowę masy. Następnie ułóż warstwę z bananów i ananasa. Dodaj kolejną warstwę masy i tak przygotowane ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem udekoruj deser wiśniami w syropie i sosem czekoladowym. Smacznego.