Nie jedz pod żadnym pozorem. Mało kto wie, co oznacza taki wygląd jajka

Czy wiesz, że twoje ulubione jajko może kryć w sobie niebezpieczne bakterie? Kolor białka to kluczowy wskaźnik, który informuje o świeżości i bezpieczeństwie jajka. Odkryj prosty test, który pozwoli ci uniknąć zatrucia pokarmowego i cieszyć się smakiem jajek bez obaw.

Nie jedz pod żadnym pozorem takich jajekNie jedz pod żadnym pozorem takich jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Marcin Michałowski

Jajka stanowią podstawowy element diety wielu osób, dostarczając cennych składników odżywczych. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że ich wygląd może świadczyć o potencjalnym zagrożeniu dla zdrowia. Szczególną uwagę należy zwrócić na kolor białka jajka, który może wskazywać na obecność szkodliwych bakterii. W tym artykule omówimy, jakie zmiany w wyglądzie jajka powinny nas zaniepokoić i dlaczego spożywanie takich jajek jest niebezpieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć

Zmiany koloru białka jajka a zagrożenie bakteryjne

Białko jajka w normalnych warunkach jest przezroczyste i klarowne. Jeśli jednak zauważymy, że przybiera ono różowy, czerwony lub niebieskawy odcień, może to świadczyć o zakażeniu bakteriami z rodzaju Pseudomonas. Spożycie takiego jajka może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, objawiających się bólami brzucha, biegunką, wymiotami oraz gorączką. W skrajnych przypadkach bakterie te mogą powodować zapalenie płuc czy inne poważne infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby przed spożyciem dokładnie sprawdzić wygląd białka jajka.

Jak rozpoznać świeżość jajka?

Oprócz obserwacji koloru białka, istnieje prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka. Wystarczy zanurzyć je w szklance z wodą. Świeże jajko opadnie na dno i ułoży się poziomo. Jeśli unosi się pionowo lub wypływa na powierzchnię, oznacza to, że jest nieświeże i nie powinno być spożywane. Taki test pozwala szybko ocenić przydatność jajka do spożycia i uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych.

Kolor skorupki i żółtka a jakość jajka

Wielu konsumentów uważa, że kolor skorupki czy intensywność barwy żółtka świadczą o jakości jajka. W rzeczywistości barwa skorupki zależy od rasy kury i nie ma wpływu na wartość odżywczą jajka. Zarówno białe, jak i brązowe jajka mają podobne właściwości odżywcze. Intensywność koloru żółtka zależy głównie od diety kury, a nie od świeżości czy jakości jajka. Dlatego nie warto kierować się kolorem skorupki czy żółtka przy ocenie przydatności jajka do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować