Trwa ładowanie...

Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny

Wygląda pięknie i bajecznie smakuje.

Musowy taniec cytryny z czekoladą BognyŹródło: TVP2
d39byjw
d39byjw

To idealna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Ciasto czekoladowe równoważy kwaśny mus cytrynowy, a całość zwieńcza delikatna beza. Deser ten przygotowała Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Składniki na ciasto czekoladowe:
• 85 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 4 duże jajka, białka i żółtka osobno lub 6 małych
• 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
• szczypta soli

Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier stopniowo. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.

d39byjw

Mus cytrynowy:
• pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 5 cytryn
• 1 szklanka cukru
• 4 żółtka duże lub 6 mniejszych
• 120 g masła miękkiego
• 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
• 2 szklanki śmietany profi cremfine, schłodzonej (jedna do musu, druga do dekoracji)
• 2 łyżeczki żelatyny

Zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru. Utrzeć żółtka z pozostałą połową cukru na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość. Masło rozmiękczyć i łyżka po łyżce dodawać do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z cytrusów i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Dodać śmietanę do zmiksowanej masy oraz żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na spód do rantu i schłodzić.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: bakeoff.tvp.pl/

d39byjw
d39byjw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39byjw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj