Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny

Wygląda pięknie i bajecznie smakuje.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

To idealna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Ciasto czekoladowe równoważy kwaśny mus cytrynowy, a całość zwieńcza delikatna beza. Deser ten przygotowała Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Składniki na ciasto czekoladowe:
• 85 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 4 duże jajka, białka i żółtka osobno lub 6 małych
• 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
• szczypta soli

Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier stopniowo. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.

Mus cytrynowy:
• pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 5 cytryn
• 1 szklanka cukru
• 4 żółtka duże lub 6 mniejszych
• 120 g masła miękkiego
• 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
• 2 szklanki śmietany profi cremfine, schłodzonej (jedna do musu, druga do dekoracji)
• 2 łyżeczki żelatyny

Zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru. Utrzeć żółtka z pozostałą połową cukru na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość. Masło rozmiękczyć i łyżka po łyżce dodawać do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z cytrusów i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Dodać śmietanę do zmiksowanej masy oraz żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na spód do rantu i schłodzić.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja