Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny
Wygląda pięknie i bajecznie smakuje.
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier stopniowo. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
Mus cytrynowy:
• pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 5 cytryn
• 1 szklanka cukru
• 4 żółtka duże lub 6 mniejszych
• 120 g masła miękkiego
• 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
• 2 szklanki śmietany profi cremfine, schłodzonej (jedna do musu, druga do dekoracji)
• 2 łyżeczki żelatyny
Zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru. Utrzeć żółtka z pozostałą połową cukru na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość. Masło rozmiękczyć i łyżka po łyżce dodawać do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z cytrusów i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Dodać śmietanę do zmiksowanej masy oraz żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na spód do rantu i schłodzić.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: bakeoff.tvp.pl/