Nazwa tych ciasteczek wcale nie jest przypadkowa. One naprawdę wyglądają jak torebki herbaty. Są tak urocze, że wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku. Do tego świetnie smakują. Kruche wypieki w połączeniu z polewą czekoladową i liofilizowanymi malinami skradną serce nawet największego niejadka. Nie zwlekaj więc ani chwili i zapoznaj się z dokładnym sposobem ich przygotowania, który pokazaliśmy w wideo. Listę składników na domowe ciasteczka znajdziesz poniżej.
Składniki na ciastka:
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Dekoracja:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 15 g liofilizowanych malin.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu koniecznie użyj zimnego masła, prosto z lodówki. To właśnie ten składnik decyduje o delikatnej strukturze i kruchości ciasta.
- Składniki na ciasteczka wyrabiaj jak najkrócej. Kiedy tylko stworzą zwarte ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W ten sposób stabilizujesz tłuszcz, który jest odpowiedzialny za kruchość ciasteczek po upieczeniu.
- Dzięki trikowi z folią spożywczą będziesz mieć też pewność, że ciasto nie przejmie zapachów z lodówki.
- Po godzinie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać z niego ciasteczka. Możesz wykorzystać gotowe foremki w kształcie torebek herbaty. Jest też druga opcja. Możesz po prostu wyciąć je przy pomocy małego nożyka.
- Na tym etapie nie zapomnij zrobić dodatkowych dziurek w ciasteczkach. Dzięki nim będziesz mógł zainstalować w każdym wypieku sznureczek i jeszcze bardziej upodobnić je do torebek herbaty.
- Do zrobienia dziurek możesz wykorzystać plastikową lub metalową słomkę do picia.
- Ciasteczka piecz przez 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby miska z czekoladą nie miała bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą.
- Dodając do polewy czekoladowej śmietankę, sprawisz, że uzyskana mieszanka stanie się idealnie gładka i aksamitna. Co więcej, jej rozprowadzenie na wypiekach będzie prostym, szybkim zadaniem.
- Do dekoracji użyliśmy dodatkowo malin liofilizowanych. Świetnie w tej roli sprawdzą się również posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz gotowa kolorowa posypka.
- Z proporcji podanej powyżej wyszło nam 20 ciasteczek.