WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach

Nazwa tych ciasteczek wcale nie jest przypadkowa. One naprawdę wyglądają jak torebki herbaty. Są tak urocze, że wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku. Do tego świetnie smakują. Kruche wypieki w połączeniu z polewą czekoladową i liofilizowanymi malinami skradną serce nawet największego niejadka. Nie zwlekaj więc ani chwili i zapoznaj się z dokładnym sposobem ich przygotowania, który pokazaliśmy w wideo. Listę składników na domowe ciasteczka znajdziesz poniżej.

Składniki na ciastka:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Dekoracja:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 15 g liofilizowanych malin.

O czym warto pamiętać:

  1. Do przepisu koniecznie użyj zimnego masła, prosto z lodówki. To właśnie ten składnik decyduje o delikatnej strukturze i kruchości ciasta. 
  2. Składniki na ciasteczka wyrabiaj jak najkrócej. Kiedy tylko stworzą zwarte ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W ten sposób stabilizujesz tłuszcz, który jest odpowiedzialny za kruchość ciasteczek po upieczeniu.
  3. Dzięki trikowi z folią spożywczą będziesz mieć też pewność, że ciasto nie przejmie zapachów z lodówki. 
  4. Po godzinie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać z niego ciasteczka. Możesz wykorzystać gotowe foremki w kształcie torebek herbaty. Jest też druga opcja. Możesz po prostu wyciąć je przy pomocy małego nożyka. 
  5. Na tym etapie nie zapomnij zrobić dodatkowych dziurek w ciasteczkach. Dzięki nim będziesz mógł zainstalować w każdym wypieku sznureczek i jeszcze bardziej upodobnić je do torebek herbaty.
  6. Do zrobienia dziurek możesz wykorzystać plastikową lub metalową słomkę do picia. 
  7. Ciasteczka piecz przez 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. 
  8. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby miska z czekoladą nie miała bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą.
  9. Dodając do polewy czekoladowej śmietankę, sprawisz, że uzyskana mieszanka stanie się idealnie gładka i aksamitna. Co więcej, jej rozprowadzenie na wypiekach będzie prostym, szybkim zadaniem. 
  10. Do dekoracji użyliśmy dodatkowo malin liofilizowanych. Świetnie w tej roli sprawdzą się również posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz gotowa kolorowa posypka. 
  11. Z proporcji podanej powyżej wyszło nam 20 ciasteczek.
Więcej wideo
Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobreNazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakujeDeser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Zaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryżZaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryż
Składam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołuSkładam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołu
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza