Owocowy serniczek na biszkopcie pyszny jak nigdy dotąd. Do masy pierwszy raz dołożyłam smarowidło na kanapki
Przygotuj sernik na zimno na biszkopcie, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia. Na pierwszy plan w smaku wybija się tu frużelina owocowa, a dopiero później serowa warstwa. Ale w tej drugiej znajdziesz dodatkowo krem z orzechów laskowych, który moim zdaniem absolutnie zmienia smak całego deseru - pod warunkiem zachowania proporcji. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie sernika znajdziesz w wideo.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Frużelina:
- 200 g malin,
- 100 g jeżyn,
- 100 g czerwonej porzeczki,
- 3 łyżki cukru,
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (wymieszanej z 3 łyżkami wody).
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 200 g mascarpone,
- 120 g kremu z orzechów laskowych,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 500 ml śmietanki 30 proc.
Polewa:
- 150 g białej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 proc.
O czym warto pamiętać:
- Mieszankę na biszkopt przelej do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Aby biszkopt mógł ładnie wyrosnąć, papier do pieczenia ułóż jedynie na spodzie formy do pieczenia.
- Biszkopt upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.
- Przygotowanie frużeliny owocowej wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, że zblendujesz świeże owoce, po czym połączysz je na palniku z cukrem i wcześniej przygotowaną mieszanką z mąki ziemniaczanej i wody. Możesz też użyć gotowego produktu, ale z prostym, jakościowym składem.
- Jak złożyć ciasto zaczynając od spodu? Najpierw ułóż biszkopt, potem rozprowadź frużelinę owocową, masę sernikową z kremem z orzechów laskowych oraz polewę z białej czekolady z dodatkiem kleksów z owocowej frużeliny.
- Aby stworzyć z ostatniego składnika ciekawy wzorek na deserze, wystarczy wziąć drewniany patyczek i rozprowadzić frużelinę po całej powierzchni.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego.