Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

W tym przepisie jest dosłownie wszystko, czego potrzebujesz. Fajny i ciekawy pomysł podania obiadu. Sprawdzone składniki, które są powszechne i bardzo lubiane. A do tego pewność, że zapiekanka w takiej formie uda się za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na babkę:

  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka soli do posolenia wody na 1 l,
  • 300 g pieczarek brązowych,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 cebula,
  • 150 g startej mozzarelli.

Zalewa jajeczna:

  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu najlepiej użyć małych ziemniaków typu B. Świetnie nadają się do zapiekania. Po wyjęciu z piekarnika będą idealnie puszyste i miękkie. Jednocześnie zachowają kształt stabilnej babki.
  • Pracę z ziemniakami należy rozpocząć od ugotowania ich w sposób al dente. Pamiętaj, ziemniaki nie mogą być rozgotowane, bo praca z nimi na późniejszych etapach będzie utrudniona.
  • Co więcej, ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach, dzięki czemu nie wchłoną zbyt dużej ilości wody. 
  • Formę do pieczenia zabezpiecz przy pomocy papieru do pieczenia. Następnie wsyp do środka ugotowane ziemniaki w kawałkach.
  • Przy pomocy dna szklanki zacznij ubijać stabilny spód i wysokie boki dookoła. Baza przyszłej zapiekanki jest już gotowa.
  • Teraz rozlej na niej olej i rozprowadź go dokładnie po całej powierzchni przy pomocy kuchennego pędzelka.
  • Tak zabezpieczaną babkę piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Po pierwszym pieczeniu zrób w formie kolejne warstwy z: farszu, jajecznej mieszanki, startej mozzarelli i pieczarki pokrojonej w cienkie plasterki.
  • Ponownie umieść zapiekankę w piekarniku. Po 20 minutach obiad dla całej rodziny jest gotowy.
Więcej wideo
Kultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodnyKultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodny
W drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepisW drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis
Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazjęWarstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję
Upiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiadUpiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Klopsiki z indyka w połączeniu z  makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebieniaKlopsiki z indyka w połączeniu z makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebienia
Jeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniuJeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniu
Kurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosemKurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosem
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości