Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika
W tym przepisie jest dosłownie wszystko, czego potrzebujesz. Fajny i ciekawy pomysł podania obiadu. Sprawdzone składniki, które są powszechne i bardzo lubiane. A do tego pewność, że zapiekanka w takiej formie uda się za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na babkę:
- 1,2 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczka soli do posolenia wody na 1 l,
- 300 g pieczarek brązowych,
- 1 filet z kurczaka,
- 6 łyżek oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 cebula,
- 150 g startej mozzarelli.
Zalewa jajeczna:
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu najlepiej użyć małych ziemniaków typu B. Świetnie nadają się do zapiekania. Po wyjęciu z piekarnika będą idealnie puszyste i miękkie. Jednocześnie zachowają kształt stabilnej babki.
- Pracę z ziemniakami należy rozpocząć od ugotowania ich w sposób al dente. Pamiętaj, ziemniaki nie mogą być rozgotowane, bo praca z nimi na późniejszych etapach będzie utrudniona.
- Co więcej, ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach, dzięki czemu nie wchłoną zbyt dużej ilości wody.
- Formę do pieczenia zabezpiecz przy pomocy papieru do pieczenia. Następnie wsyp do środka ugotowane ziemniaki w kawałkach.
- Przy pomocy dna szklanki zacznij ubijać stabilny spód i wysokie boki dookoła. Baza przyszłej zapiekanki jest już gotowa.
- Teraz rozlej na niej olej i rozprowadź go dokładnie po całej powierzchni przy pomocy kuchennego pędzelka.
- Tak zabezpieczaną babkę piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po pierwszym pieczeniu zrób w formie kolejne warstwy z: farszu, jajecznej mieszanki, startej mozzarelli i pieczarki pokrojonej w cienkie plasterki.
- Ponownie umieść zapiekankę w piekarniku. Po 20 minutach obiad dla całej rodziny jest gotowy.