Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami

Pomidory to wyjątkowe warzywa. Jako jedne z niewielu stają się zdrowsze, gdy zostaną poddane obróbce termicznej. Wzrasta wtedy poziom likopenu. Ale czy jest coś, co sprawia, że pomidory stają się mniej wartościowe? O takich sytuacjach mówi znany dietetyk.

Skutki jedzenia pomidorówNiewłaściwe przechowywanie pomidorów niszczy zawarty w nich likopen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | needforspring
Paulina Hermann

Jak już zapewne wiesz, pomidory zawierają likopen. To substancja nadająca barwę warzywom, a jednocześnie jeden z silniejszych utleniaczy. Co ciekawe, jest lepiej przyswajalny dopiero po obróbce cieplnej. Co to dla nas znaczy? Że jeśli patrzeć na ten składnik, to ketchup (oczywiście z dobrym składem) jest zdrowszy od samych pomidorów. Niestety jeśli będą źle przechowywane, to "pozbędziesz się" z nich likopenu. Zwrócił na to uwagę dietetyk Michał Wrzosek.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Kiedy pomidory tracą swoje prozdrowotne wartości?

Likopen ma dla nas ogromne znaczenie: obniża poziom cholesterolu, wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i neutralizuje stres oksydacyjny. Trzeba jednak odpowiednio je przechowywać, bo bardzo łatwo zniszczyć ich właściwości odżywcze.

Jak zaznacza dr Michał Wrzosek, likopen nie lubi niskich temperatur. To potwierdzają badania. Pomidory trzymane w lodówce tracą ten przeciwutleniacz. Z kolei pomidory przechowywane w wysokiej temperaturze, o wiele szybciej się psują.

Gdzie przechowywać pomidory?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego doszli do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem będą miejsca o temperaturze 7-10°C, czyli na przykład piwnica lub spiżarnia. Pomidory nie stracą likopenu ani się nie zepsują po 2-3 dniach.

Jest jeszcze jedna istotna rzecz, jeśli chodzi o przechowywanie pomidorów. Nie wolno ich kłaść obok jabłek, bananów, mango, nektarynek czy gruszek, bo te owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów i ich psucie się.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy