WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami

Pomidory to wyjątkowe warzywa. Jako jedne z niewielu stają się zdrowsze, gdy zostaną poddane obróbce termicznej. Wzrasta wtedy poziom likopenu. Ale czy jest coś, co sprawia, że pomidory stają się mniej wartościowe? O takich sytuacjach mówi znany dietetyk.

Skutki jedzenia pomidorówNiewłaściwe przechowywanie pomidorów niszczy zawarty w nich likopen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | needforspring
Paulina Hermann

Jak już zapewne wiesz, pomidory zawierają likopen. To substancja nadająca barwę warzywom, a jednocześnie jeden z silniejszych utleniaczy. Co ciekawe, jest lepiej przyswajalny dopiero po obróbce cieplnej. Co to dla nas znaczy? Że jeśli patrzeć na ten składnik, to ketchup (oczywiście z dobrym składem) jest zdrowszy od samych pomidorów. Niestety jeśli będą źle przechowywane, to "pozbędziesz się" z nich likopenu. Zwrócił na to uwagę dietetyk Michał Wrzosek.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Kiedy pomidory tracą swoje prozdrowotne wartości?

Likopen ma dla nas ogromne znaczenie: obniża poziom cholesterolu, wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i neutralizuje stres oksydacyjny. Trzeba jednak odpowiednio je przechowywać, bo bardzo łatwo zniszczyć ich właściwości odżywcze.

Jak zaznacza dr Michał Wrzosek, likopen nie lubi niskich temperatur. To potwierdzają badania. Pomidory trzymane w lodówce tracą ten przeciwutleniacz. Z kolei pomidory przechowywane w wysokiej temperaturze, o wiele szybciej się psują.

Gdzie przechowywać pomidory?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego doszli do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem będą miejsca o temperaturze 7-10°C, czyli na przykład piwnica lub spiżarnia. Pomidory nie stracą likopenu ani się nie zepsują po 2-3 dniach.

Jest jeszcze jedna istotna rzecz, jeśli chodzi o przechowywanie pomidorów. Nie wolno ich kłaść obok jabłek, bananów, mango, nektarynek czy gruszek, bo te owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów i ich psucie się.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯