Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami

Pomidory to wyjątkowe warzywa. Jako jedne z niewielu stają się zdrowsze, gdy zostaną poddane obróbce termicznej. Wzrasta wtedy poziom likopenu. Ale czy jest coś, co sprawia, że pomidory stają się mniej wartościowe? O takich sytuacjach mówi znany dietetyk.

Skutki jedzenia pomidorówNiewłaściwe przechowywanie pomidorów niszczy zawarty w nich likopen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | needforspring
Paulina Hermann

Jak już zapewne wiesz, pomidory zawierają likopen. To substancja nadająca barwę warzywom, a jednocześnie jeden z silniejszych utleniaczy. Co ciekawe, jest lepiej przyswajalny dopiero po obróbce cieplnej. Co to dla nas znaczy? Że jeśli patrzeć na ten składnik, to ketchup (oczywiście z dobrym składem) jest zdrowszy od samych pomidorów. Niestety jeśli będą źle przechowywane, to "pozbędziesz się" z nich likopenu. Zwrócił na to uwagę dietetyk Michał Wrzosek.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Kiedy pomidory tracą swoje prozdrowotne wartości?

Likopen ma dla nas ogromne znaczenie: obniża poziom cholesterolu, wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i neutralizuje stres oksydacyjny. Trzeba jednak odpowiednio je przechowywać, bo bardzo łatwo zniszczyć ich właściwości odżywcze.

Jak zaznacza dr Michał Wrzosek, likopen nie lubi niskich temperatur. To potwierdzają badania. Pomidory trzymane w lodówce tracą ten przeciwutleniacz. Z kolei pomidory przechowywane w wysokiej temperaturze, o wiele szybciej się psują.

Gdzie przechowywać pomidory?

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego doszli do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem będą miejsca o temperaturze 7-10°C, czyli na przykład piwnica lub spiżarnia. Pomidory nie stracą likopenu ani się nie zepsują po 2-3 dniach.

Jest jeszcze jedna istotna rzecz, jeśli chodzi o przechowywanie pomidorów. Nie wolno ich kłaść obok jabłek, bananów, mango, nektarynek czy gruszek, bo te owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów i ich psucie się.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza