Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli
Domowy pasztet mięsny doskonale komponuje się z konfiturą żurawinową lub... cebulową. W tym wydaniu skradnie serca najbardziej wymagających smakoszy. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- łopatka 1/2 kg
- brzuch 1/2 kg
- wątroba 1/2 kg
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 cebula
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Składniki
- 3 czerwone cebule (ok. 250 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- tymianek 1/3 łyżeczki
- sól
- pieprz
Przepis
Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Przepis
Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki.
Przepis
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.
Przepis
Gdy cebula będzie miękka, wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".