Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli

Domowy pasztet mięsny doskonale komponuje się z konfiturą żurawinową lub... cebulową. W tym wydaniu skradnie serca najbardziej wymagających smakoszy. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.

Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuliPasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki

  • łopatka 1/2 kg
  • brzuch 1/2 kg
  • wątroba 1/2 kg
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Składniki

  • 3 czerwone cebule (ok. 250 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek 1/3 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Przepis

Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Przepis

Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki.

Przepis

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.

Przepis

Gdy cebula będzie miękka, wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce