Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!

Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. "Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół" - pisze pani Beata, od której dostaliśmy przepis na dziesie.wp.pl.

Pieczone udka z bigosemPieczone udka z bigosem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól

Składniki na bigos:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 łyżka vegety
  • 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 5 dag grzybów suszonych

Przepis

  • Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
  • Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
  • Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
  • Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
  • Grzyby suszone moczę w wodzie.
  • Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
  • Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
  • Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze