Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz grzybowy z mięsem i kluskami śląskimi. Do przygotowania sosu możemy użyć mrożonych lub suszonych grzybów (te trzeba wcześniej namoczyć). Do tego delikatne i mięciutkie kluski. Z tym przepisem wyjdą idealne. Pomysł na ten smakowity obiad pochodzi z bloga "Krylowa kuchnia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i podsmażać grzyby z cebulą, aż cebula zmięknie i "złapie kolor.
Składniki
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. W garnku o grubym dnie smażyć mięso bez tłuszczu, aż będzie brązowe, następnie dodać pozostałe masło i pokrojoną marchew.
Składniki
Smażyć, aż marchewka będzie złota. Następnie do garnka dodać grzyby z cebulą. Na patelni, na której smażyły się grzyby zagotować ok. 700 ml wody, następnie wrzącą zlać do garnka z grzybami i mięsem. Dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Składniki
Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto. Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie.
Składniki
Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Gulasz podawać z gorącymi kluskami.
Na gulasz:
- 250 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
- 350 g wieprzowiny np. łopatki
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka
- sól
- pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki masła
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana (ok 250 g)
- jajko
- sól