Tradycyjna wędzona kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?

Polska kuchnia słynie z doskonałej kiełbasy. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie pysznej kiełbasy wędzonej w domu. Wówczas będziemy mieć pewność, co znajdzie się w środku. Jak przygotować domową kiełbasę na Wielkanoc?

Tradycyjna wędzona kiełbasa wielkanocnaTradycyjna wędzona kiełbasa wielkanocna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 kg mięsa wieprzowego (2 kg łopatki i 1 kg boczku)
  • 70 dag mięsa wołowego
  • 0,5 główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • ok. 5 m cienkich jelit

Przepis

  • Przygotowanie tradycyjnej domowej kiełbasy wielkanocnej rozpoczynamy od zmielenia mięsa wieprzowego przy pomocy maszynki do mięsa na sitku o dużych oczkach oraz mięsa wołowego na sitku o drobnych oczkach.
  • Po zmieleniu oba rodzaje mięs łączymy ze sobą poprzez wyrabianie rękoma.
  • Następnie wyciskamy do mięsa czosnek, posypujemy solą oraz zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Ponownie mieszamy mięso.
  • Dodajemy resztę składników (pieprz, cukier) i wyrabiamy masę mięsną przez kilkanaście minut do momentu, aż mięso będzie ładnie odchodzić od rąk.
  • Tak wyrobione mięso na kiełbasę odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Jelita namaczamy w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę kilka razy.
  • Po upływie tego czasu masą mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką.
  • Formujemy kiełbasy o długości około 25-35 cm, końce związując sznurkiem. Starajmy się jelita napełniać dokładnie, by nie zostawały w nich żadne puste przestrzenie.
  • Gotowe kiełbasy wędzimy w gorącym dymie przez 3-4 godziny (do wędzenia używamy drzewa dębowego z gruszą).
  • Od razu po uwędzeniu wkładamy kiełbasy do gorącej wody (ale nie wrzącej) na 10 minut. Trzymając na małym ogniu, uważając, by woda się nie zagotowała.
  • Następnie po wyjęciu z wody rozkładamy je na płaskiej powierzchni aby gorący tłuszcz równomiernie rozszedł się po całej kiełbasie.
  • Po ostygnięciu możemy już delektować się wspaniałym smakiem wędzonych wielkanocnych kiełbas wykonywanych według przepisu przekazywanego od pokoleń.
  • Osoby nie posiadające wędzarki mogą przygotowane kiełbasy ugotować. Są one równie smaczne jak wędzona.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców