Domowy pasztet pieczony
Domowy pieczony pasztet to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. poznajcie sprawdzony przepis na przepyszny pasztet - sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień!
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
400 g łopatki wieprzowej,
1 udko z kurczaka,
150 g boczku surowego,
150 g wątróbki drobiowej,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki majeranku,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku.
Przepis
Łopatkę, udko, boczek oraz warzywa gotować przez godzinę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i usmażyć wątróbkę z cebulą. Odstawić do wystudzenia.
Przepis
Do pojemnika włożyć ugotowane mięsa, obrane z kości udko, warzywa, cebulę i wątróbkę. Wszystko zmielić w maszynce z sitkiem o oczkach 4 mm. Do powstałej masy dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać resztą bułki tartej. Wyłożyć farsz na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60–80 minut.