Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać

Jeśli raz spróbujecie tych koletów, z pewnością często będziecie wracać do tego przepisu. Kotlety są soczyste, aromatyczne, zanurzone w genialnym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety ziołowe w sosieKotlety ziołowe w sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kotlety:

  • 300 g fileta kurczaka
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski.
  • Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez musztardę.
  • Dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
  • W czasie, kiedy smażą się kotlety, przygotowuję sos. Cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i blenduję.
  • Warzywa przekładam do garnka, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię, wlewam szklankę bulionu i gotuję.
  • Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości