Gulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepis

Nie masz czasu na to, by codziennie gotować obiad? To nie problem. Możesz ugotować na zapas i zawekować. Do przechowywania w słoikach najlepiej nadają się dania takie jak leczo, fasolka po bretońsku, bigos czy aromatyczny i rozgrzewający gulasz po węgiersku. Wypróbuj nasz przepis.

Gulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepisGulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • pieprz
  • 3 strąki zielonej papryki
  • 2 pomidory

Przepis

  • Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę.
  • Dodać paprykę w proszku i 1 łyżkę wody, wymieszać z cebulą. Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i dusić pod przykryciem około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • W tym czasie drobno pokroić strąki papryki. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą.
  • Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Razem z papryką dodać do mięsa.
  • Wszystko przykryć i dusić jeszcze 20 minut.
  • Słoiki umyć i wyparzyć. Nakładać gorący gulasz, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości