Pasztet domowy

Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu np. czerwonego wytrawnego wina. Domowy pasztet sprawdza się do kanapek, jest także mięsnym dodatkiem do obiadu, a w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia będzie doskonałą i pyszną dekoracją świątecznego stołu.

Pasztet domowyPasztet domowy

Składniki

  • łopatka 0,5 kg
  • boczek świeży 0,5 kg
  • wołowe 0,3 kg
  • wątróbka drobiowa 0,2 kg
  • ćwiartka z kurczaka 1 szt
  • grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler kawałek
  • cebula 0,5 szt
  • liść laurowy Kamis 4 szt.
  • ziele angielskie Kamis 6 szt.
  • pieprz cały Kamis 0,5 łyżeczki
  • sól 4 łyżeczki
  • dodatkowo do smaku
  • gałka muszkatołowa Kamis 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony Kamis 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy Kamis 0,5 łyżeczki
  • sól
  • jajka 2 szt.
  • kasza manna 2 łyżki

Przepis

Dzień wcześniej zalać grzyby, żeby się namoczyły. Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka zalać zimną wodą. Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz. Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć, ćwiartkę kurczaka obrać z kości.

Przepis

Wątróbkę drobiową lekko podgotować. Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami, wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać dodatkowe przyprawy do smaku, dosolić.

Przepis

Dodać jajka, kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. i piec 1 godzinę. Forma 32x11 cm.

Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥