Pasztet domowy
Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu np. czerwonego wytrawnego wina. Domowy pasztet sprawdza się do kanapek, jest także mięsnym dodatkiem do obiadu, a w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia będzie doskonałą i pyszną dekoracją świątecznego stołu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- łopatka 0,5 kg
- boczek świeży 0,5 kg
- wołowe 0,3 kg
- wątróbka drobiowa 0,2 kg
- ćwiartka z kurczaka 1 szt
- grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt.
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler kawałek
- cebula 0,5 szt
- liść laurowy Kamis 4 szt.
- ziele angielskie Kamis 6 szt.
- pieprz cały Kamis 0,5 łyżeczki
- sól 4 łyżeczki
- dodatkowo do smaku
- gałka muszkatołowa Kamis 0,5 łyżeczki
- pieprz mielony Kamis 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy Kamis 0,5 łyżeczki
- sól
- jajka 2 szt.
- kasza manna 2 łyżki
Przepis
Dzień wcześniej zalać grzyby, żeby się namoczyły. Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka zalać zimną wodą. Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz. Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć, ćwiartkę kurczaka obrać z kości.
Przepis
Wątróbkę drobiową lekko podgotować. Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami, wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać dodatkowe przyprawy do smaku, dosolić.
Przepis
Dodać jajka, kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. i piec 1 godzinę. Forma 32x11 cm.